Fra før av står det en uferdig rørlegger-utdannelse der. Denne uken fikk Eivind Myrhaug (25) minst to nye ting å sette på cv-en. Fullført introduksjonskurs til byggebransjen og raskeste bygger av stillas.
Det kan lagkamerat kronprins Haakon også føre opp.
På opplæringssenteret på Kjeller har kronprinsen – kanskje ikke som den mest naturlige ting i verden, men med et ekte konkurranseinstinkt – båret gulv, stolper og vegger i nesten en time. Lirket og skrudd på plass stillasdelene sammen med 13 deltagere i Pøbelprosjektet.
Prosjektet får støtte av Kronprinsparets fond for å hjelpe ungdom som har falt utenfor skole og arbeidsliv. Nå får ungdommene hjelp til å komme seg til byggebransjen.
Hjelper og rekrutterer
Entreprenørselskapet Skanska, én av fondets samarbeidspartnere, skal tilby opplæring, praksisplass, mentor, fagbrev og fast jobb til 100 utenfor-ungdommer. Deltagerne rekrutteres fra blant annet Pøbelprosjektet.
– Det er gøy når fondet får til en kobling mellom aktørene vi har kontakt med. Dette er et godt eksempel på et opplegg som er bra for ungdommene, bedriften og samfunnet. Det er fint hvis man har mulighet for å åpne opp litt og gi folk en ny sjanse, sier kronprins Haakon.
Første del av løypen er et to dagers introduksjonskurs på Kjeller med stillasbygging, liftkjøring, brannslukking og annen sikkerhetsopplæring.
– De som er interesserte får tilbud om å fortsette hos oss med kurs og arbeidstrening. Neste steg er fagbrev og fast jobb. For oss er dette en måte å ta samfunnsansvar på, og rekruttere fagarbeidere til byggebransjen – som blir vanskeligere og vanskeligere, sier Skanska-direktør Ståle Rød.
Halvparten av byggfagelevene i videregående skole klarer ikke å fullføre yrkesfagutdannelsen innen fem år. En stor andel slutter underveis. Hver tredje yrkesfagelev dropper ut.
Og når norske ungdommer først faller utenfor skole og jobb, faller de langt. Det viser en ny rapport fra OECD, Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling. OECD har analysert data om unge som faller utenfor på veien fra skole til arbeid i 32 land.
Faller langt utenfor
Selv om andelen «utenfor-ungdom» i Norge, 9,1 prosent, er relativt lav sammenlignet med andre land, risikerer mange av disse ungdommene å bli permanent koblet fra arbeidsmarkedet, oppsummerer rapporten.
67 prosent av de norske 15-29-åringene som hverken er i utdannelse eller jobb blir nemlig kategorisert som inaktive. Det er mye høyere enn OECD-snittet på 56 prosent.
De inaktive er ikke registrerte som arbeidssøkere og er ifølge rapporten «relativt langt borte fra arbeidsmarkedet». Det gjør dem vanskeligere å nå, og dermed vanskeligere å få på rett kjøl, skriver OECD.
Eivind Myrhaug er et skritt på veien tilbake som deltager i Pøbelprosjektet. Han har «bygget og skrudd en del opp gjennom», men er fortsatt ikke helt sikker på om det blir Skanskas løype videre og en karriere i byggebransjen.
– Det er rørlegger som er drømmen. Å få svennebrevet. Jeg får høre med dem om de trenger det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.