BI har nå sikret seg alle de tre mest anerkjente akkrediteringene en handelshøyskole kan ha. Mandag ble det klart at den private handelshøyskolen får godkjent søknaden om å få det tredje og siste kvalitetsstempelet de har jobbet mot.
– Vi er i renommébransjen. Der er skolerangeringer og akkrediteringer hovedpilarene, sier BI-rektor Tom Colbjørnsen til DN Talent.
Han mener slike akkrediteringer er viktige for å tiltrekke seg «de som vurderer å jobbe her og de som søker seg til studier på høyere nivå».
Skolens nyeste kvalitetsstempel er gitt av amerikanske AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business). Fra før har skolen oppfylt kriteriene til EQUIS (European Quality Improvement Systems), og AMBA (The Association of MBAs).
Dermed er BI med i et eksklusivt selskap av handelshøyskoler med trippel akkreditering, såkalt «triple crown». Det var rundt 70 slike skoler i 2013, deriblant London Business School, INSEAD og Hec Paris.
Det er ikke gratis å bli med, og bli værende, i denne «klubben».
Les flere student- og karrieresaker på DN Talent
Opptil 220.000 kroner
Søknadsprosessen til de tre akkrediteringene koster mellom 100.000 og 220.000 kroner, og kan ta opptil seks år. I tillegg koster det fra 25.000 til 45.000 kroner i årlige avgifter å beholde akkrediteringen.
Etter tre eller fem år må skolene dessuten «re-akkrediteres» og betale nye søknadsavgifter.
Dessuten tar det tid. BI fikk sin første akkreditering i 1999, Equis, og har jobbet i 15 år med å holde på denne og samtidig jakte nye «kroner». I november 2013 oppnådde BI AMBA-akkreditering. Rektor Colbjørnsen anslår at BI har brukt fire-fem år på den siste, amerikanske godkjennelsen.
For fem år siden ansatte skolen en egen direktør for akkreditering og rangering.
– Ja, det koster. Men utover lønn til direktøren er det vanskelig å si hvor mye vi bruker på akkrediteringsarbeidet, poenget er at det skal gjennomsyre hele organisasjonen, sier Colbjørnsen.
– Er det verdt det?
– Ja, det sørger for at vi hele tiden har et press på oss for å videreutvikle skolen. Akkrediteringene gjelder bare for fem år av gangen. Det hindrer at vi stivner.
NHH har én av tre
Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen har én av de tre akkrediteringene som inngår i «triple crown», Equis.
– Vi har snakket en del med våre internasjonale samarbeidspartnere om AACSB og vurderer seriøst å begynne på en sånn prosess, sier prorektor Sunniva Whitaker ved NHH.
– Hvorfor?
– Tilbakemeldingene vi får er at dette er en god læringsprosess. Man får et eksternt blikk på og en god gjennomgåelse av organisasjonen. Det er mest til innvortes bruk. Markedsføringsmessig har nok rangeringer større verdi, sier Whitaker.
– Og jeg må få gratulere BI med resultatet, dette har vært deres prioritering i lang tid.
Colbjørnsen sier nettopp læringsprosessen er grunnen til at de har jobbet i fem år med å få AACSB-godkjennelsen.
– Det er ikke bare å fylle ut og sende inn et skjema og håpe på det beste. Her blir det sendt inn en egen mentor som peker på hva vi bør jobbe mer med, sier Colbjørnsen.
Skolen med hovedsete i Nydalen har særlig forbedret to ting, sier rektoren:
– Vi har fått et system for å dokumentere at studentene også oppfyller de generelle læringsmålene. Hvert år tar egne sensorer stikkprøver fra eksamen, og vurderer ikke selve oppgavebesvarelsen, men for eksempel evnen til kritisk refleksjon og etisk bevissthet. Det andre vi har jobbet med, er stabens sammensetting. Det skal være nok vitenskapelig personale, men også god tilgang på folk som har kontakt med næringslivet, som har peiling på business, sier Colbjørnsen.
Uten USA
Det er flere årsaker til at det er få trippel-akkrediterte businesskoler i verden. Det er tidkrevende og kostbart, og mange kvalitetskrav skal oppfylles. Amerikanske toppinstitusjoner har dessuten vanskelig for å få «triple crown», fordi veldig få av disse har en AMBA-akkreditering. Her kreves det nemlig at MBA-studentene (master i business og administrasjo) har minst tre års arbeidserfaring før de begynner på graden, noe som er et uvanlig krav i USA.
Rivaliseringen fortsetter
BI gikk ifjor forbi NHH på Financial Times-rangeringen over Europas beste businesskoler. Men den samme avisen rangerte denne uken NHH 25 plasser over BI på listen over de beste åpne lederutviklingsprogrammene. Begge skolene går noe ned fra ifjor, og ligger nå på henholdsvis 45. og 70. plass.
Financial Times har også rangert de bedriftsinterne programmene. Her kommer NHH på en 71. plass, mens BI er på en 79. plass.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.