Høgskolen i Nesna har motvillig startet nedleggelsen av såkalte «badestudier». I samarbeid med GoStudy tilbyr høyskolen studier i blant annet ex.phil, kultur, idrett, engelsk og personlig trener på Bali, i Brasil, Mexico og Sydney.
Studentene får studiepoeng og vitnemål fra Nesna selv om de aldri har gått på skolen. I retur får Høgskolen i Nesna penger over statsbudsjettet for antall studenter som har produsert studiepoeng.
– Vi har laget en avviklingsplan og sendt den til departementet. Økonomisk betyr dette mye for oss, studiene har gitt oss inntekter på seks millioner kroner i året på grunn av studiepoengproduksjonen, sier rektor Sven Erik Forfang ved Høgskolen i Nesna til DN.no.
– Nå må vi sannsynligvis både redusere staben vår og prøve å opprette noen av disse studiene i Norge i stedet, sier han.
«Sterkt i tvil om faglig kvalitet»
Forfang sier de også mister en god rekrutteringskanal.
– En del av de som for eksempel tar et halvt års idrettsstudier på Bali har kommet tilbake og fullført studieåret hos oss i Nesna, sier Forfang.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) varslet i juni at regjeringen ville få slutt på praksisen der norske høyskoler samarbeider med kommersielle aktører for å tilby studier på eksotiske steder.
Det er i overkant av 1000 studenter på slike studier.
– Jeg er sterkt i tvil om den faglige kvaliteten ved disse studiene er god nok, og jeg har svært vanskelig for å se den faglige relevansen ved en rekke av disse studiene, sa Røe Isaksen den gang.
Foreslår tre års nedtrapping
Nesna-rektor Forfang har nå sendt et forslag om avvikling av ordningen over tre år. Skolen har rundt 200 studenter på slike studier i år.
Vintersport-studiet i Sveits og personlig trener-utdannelsen i USA er allerede stanset. Etter våren 2015 legges mange studier ned, men skolen vil at noen av studiene på Bali og i Sydney holder på til våren 2017.
– Vi har har en treårig avtale med GoStudy og dermed forpliktelser overfor dem. Vi trenger også tid til å omstille oss og avvikle stillinger på en forsvarlig måte. Vi må sørge for at avtaler blir ivaretatt i henhold til god forretningsskikk og at prosessen blir ryddig med tanke på de ansatte, sier han.
Forfang forsvarer fortsatt ordningen til tross for kritikken fra kunnskapsministeren.
– Vi er lei oss for at vi må avvikle studiet, det har vært en viktig rekrutteringskanal for oss. GoStudy har vært en god samarbeidspartner som har utfylt oss, blant annet er de gode på markedsføring, sier han.
Kjeft fra NHO
NHO-direktør Kristin Skogen Lund har tidligere gått hardt ut mot såkalte badestudier i DN. I forbindelse med en sak om Høgskolen i Finnmark som fikk penger fra Kunnskapsdepartementet for å sende studenter til Karibia, sa hun:
– Motivasjonen er selvsagt at skolen får studenter de ellers ikke ville fått. For Høgskolen i Finnmark vil det lønne seg, men for samfunnet er det ikke like lønnsomt.
Følg DN Talent på Facebook og Twitter for nyheter og tips for studenter og nyutdannede.
Les også: Han studerer i Finnmark, men har aldri vært der
Andre populære saker på DN.no:
Tesla kan få førsterett når kulda setter inn
- Verdensøkonomien balanserer i dag på en nokså skarp knivsegg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.