–Om ti minutter skal du gjøre lekser nede.

Martine Dammyr (18) snakker bestemt til Arséne (8), den eldste av barna hun passer i Boulogne-Billancourt i Vest-Paris.

Han har besøk av venninnen Lulu og vil ikke gjøre lekser i stuen. Han vil heller gjøre dem på rommet. Det kommer ikke på tale, og den nyinnflyttede nordmannen vinner til slutt diskusjonen.

Færre blir au pair

Dammyr er en av få nordmenn som har valgt å dra utenlands for å lære et nytt språk og en ny kultur, kombinert med å passe barn. På 1990-tallet sendte utvekslingsstiftelsen Atlantis opp mot 1000 au pairer årlig fra Norge. Så langt i år er det 13 som har dratt.

18-åringen har fått en stram timeplan av foreldrene hun skal holde. Arséne skal dusje kvart på syv hver dag, og hentes på skolen halv fire. Hun passer også lillebroren Vadim (3). Det hender Dammyr får kjeft av lærerne hvis hun ikke rekker å hente dem på minuttet.

– Lærerne snakker ikke mye engelsk. Det er vanskelig å forstå hverandre og hva jeg egentlig gjør feil, sier Dammyr.

18-åringen fra Oslo møter få norske barnevakter i Paris.

– Jeg møter mange tyskere og meksikanere, men blir sjokkert hver gang jeg møter en nordmann. De norske jeg møter som er au pair, har et familiemedlem som har vært det, gjerne en bestemor, sier Dammyr.

Hun mener grunnen er alle alternativene unge har etter videregående skole.

– De fleste vil jobbe og reise, noen jobber frivillig. Det finnes flere alternativer i dag, og vi har kanskje bedre råd. Jeg tror mange ikke ser denne muligheten, sier hun.

Selv fikk hun høre om muligheten av moren til en venninne. Både hun og venninnen lot seg inspirere og dro til Paris sammen.

– Det er enklere når vi har hverandre, for det er mye som er vanskelig, sier hun.

Gjetter hva de sier

18-åringen sier språkbarrieren med barna er det tøffeste, særlig i perioden hun er inne i nå, hvor de tester grenser.

– Noen ganger må jeg bare gjette hva de sier, sier Dammyr.

Hun har hatt fransk i fem år, på ungdomsskolen og videre­gående, men skjønte fort hvor utfordrende det er å bruke språket til daglig.

– Jeg rekker ikke å tenke ut hvordan jeg bøyer verbene, jeg må jo bare snakke, og bruker mye kroppsspråk. Det verste er når jeg ikke vet hvorfor treåringen gråter, sier hun.

120 euro i ukepenger

Familien bor i den eksklusive bydelen Boulogne-Billancourt. De har åtte vinskap i kjelleren og en stue de sjelden bruker. 18-åringen har kjelleren for seg selv i det 300 kvadratmeter store huset. Og hun er ikke alene om arbeidsoppgavene. Hushjelpen Lucie har blant annet ansvar for husvask og matlaging.

Dammyr får 120 euro i ukepenger. Gjennomsnittet for au pairer er rundt 80 euro. Hun skal ikke jobbe mer enn 30 timer i uken og ha fri hver helg.

Dammyr forteller at det er faren i huset som er sjefen, men at også hun spiller en viktig rolle i barnas oppvekst.

– Jeg har fått beskjed om at jeg bør være strengere med barna enn de er. Jeg må på en måte oppdra dem, sier hun.

– Hva tenker du om å ha det ansvaret?

– Jeg har mine verdier og følger dem. Når det gjelder hvor mange sjokoladebiter de skal få, er jeg heller snill enn slem. Jeg oppdrar dem jo ikke, jeg setter bare standarden for hvordan de er sammen med meg. Hushjelpen her er strengere – typisk fransk.

Barnefransk

Dammyr tar hver dag med seg barna til parken Square Léon Blum, kun noen minutters gange fra der de bor. I dag leser Dammyr Jojo Moyes' «Et helt halvt år» mens Arséne løper rundt med sine lekekamerater.

– Blir det noen ganger litt kjedelig?

– Da jeg kom, trodde jeg det skulle bli vanskelig å finne roen, og tok bare med meg én bok. Jeg har allerede fått ettersendt to bøker fra Norge. Og når jeg kommer hjem igjen går det jo i ett. Da blir det leking, middag og papirfly, sier hun.

Hun har lyst til å studere jus når hun kommer tilbake til Norge neste sommer, men håper også å få bruk for franskkunnskapene.

– Det er målet, men jeg snakker nok litt barnefransk etter å ha vært her. Jeg merker det allerede, sier hun og smiler.

Les også på DN.no:

- Lett for å gå i «penger-rett-i-dass-fellen»

- Det er ikke bra for samfunnet eller dine barn at de arver hundrevis av millioner av dollar  

De nye mediestjernene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.