Da Ida-Kristine Tande (21) flyttet til England for å studere psykologi, reiste hun med et Norwegian-fly fullt av norske studenter.

«Jaja, vi skal vel til forskjellige universiteter», tenkte hun.

– Men det virket som om alle skulle til Kingston, sier Tande.

Doblet på tre år

Av over 100 universitet i England, valgte 408 norske studenter likt ifjor. Det gjør Kingston University utenfor London til den desidert mest populære destinasjonen for norske studenter i Storbritannia. På tre år har skolen doblet antall norske studenter, og av de 154 nasjonalitetene på campus utgjør nordmenn nå den største gruppen.

– Jeg tror hovedgrunnen til at det er så mange nordmenn der er at de samarbeider med Across the Pond, sier Tande.

Daglig leder Anja Thoreløkken (30) og de rundt 30 andre i agentbyrået Across The Pond (ATP) har hjemmesider på norsk og står klar syv dager i uken for å bistå nordmenn som vurderer studier i Storbritannia. Ifjor hjalp de mellom 1600 og 2000 studenter med å oversette karaktersnitt, pusse på motivasjonsbrev og sende søknader.

AVHOPPER. Ida-Kristine Tande ble raskt skuffet etter at hun begynte på Kingston University. Nå har hun byttet skole, og føler hun ligger bak medstudentene etter Kingston-året. Foto. Jeff Gilbert
AVHOPPER. Ida-Kristine Tande ble raskt skuffet etter at hun begynte på Kingston University. Nå har hun byttet skole, og føler hun ligger bak medstudentene etter Kingston-året. Foto. Jeff Gilbert
– Det er veldig mye feilinformasjon og veldig mange myter om utdannelse i utlandet. De som ikke får god rådgiving på skolen vet ikke hvor de skal lete, sier Thoreløkken.

Tjenesten er uforpliktende og gratis, men for å få hjelp til å sende søknaden må du søke på et av de rundt 30 universitetene på byråets liste. Den inkluderer Kingston, og utgjør agentbyråets partneruniversiteter. Det er disse som sørger for byråets inntekter. Vil du søke de mer prestisjetunge skolene hjelper de deg med dette, så lenge du også søker på et av deres partnersteder.

– Ja, du må nok det. Det er vanskelig for oss å ha en søknad uten våre partnere for å rettferdiggjøre kostnadene, sier Thoreløkken.

De fem mest populære skolene blant nordmenn i Storbritannia står alle på ATPs liste.

– Er det godt nok kommunisert at dere er en kommersiell tjeneste?

– Jeg tror de fleste vet at det er mer enn 30 universiteter i England, og vi legger ikke skjul på at vi ikke er en veldedig organisasjon. Men av og til kan jeg få inntrykk av at studentene tror vi er det. Men vi får betalt.

ÆRESDOKTOR VED KINGSTON. Tidligere student Hadia Tadjik.
ÆRESDOKTOR VED KINGSTON. Tidligere student Hadia Tadjik. (Foto: Morten Brakestad/lysbordet.no)
Studentene Marie Holmerud (23) og Thea Benedikte Kevin Karlsen (23) endte på Kingston etter å ha funnet drømmestudiet ved hjelp av ATP.

– De var veldig hjelpsomme og profesjonelle. De sa hva de trengte av papirer, og ordnet resten. Vi kunne også maile dem når som helst, både i helger og på kveldstid, sier Karlsen.

Alle Kingston-studentene DN har snakket med forteller om et system som reagerer raskt på norske søknader. Holmerud søkte midt i sommerferien, og fikk svar at i løpet av to uker. Psykologistudent Ida-Kristine Tande gikk også gjennom ATP. Hun var sent ute, og ble stoppet av lange søknadsprosesser hos de andre skolene. På Kingston fikk hun derimot ja over telefon.

– For seks-syv år siden kunne vi få en søknad fra Norge og tenke «hva er nå dette?». Men nå vet vi akkurat hva de ulike kvalifikasjonene betyr og kan svare raskere, sier Rebecca Blake, som jobber med rekruttering ved Kingston.

«Priority country»

Hun og andre ved universitetet har besøkt Norge seks ganger bare de siste månedene, og utnevnte denne måneden den tidligere studenten Hadia Tajik som sin æresdoktor. De har Norge som «priority country». I tillegg til at studentene ifølge Blake er «lette å integrere», står de utenfor EU, og betaler dermed rundt 3000 pund mer i skolepenger. Det kommer godt med i en tid der færre briter har råd til å studere, og finanskrisen strammer rundt resten av verden.

EFFEKTIV. Anja Thoreløkken og hennes stab i agentbyrået Across The Pond.
EFFEKTIV. Anja Thoreløkken og hennes stab i agentbyrået Across The Pond.
Kingston er på 95. plass på The Guardians liste over de beste studiestedene i landet, og skolen glimrer med sitt fravær på Times Higher Education sin liste over topp 400 i Europa. Ifølge Rebecca Blake er ikke de norske studentene opptatt av dette.

– Sluser dere de mest ambisiøse studentene inn på middelmådige universitet?

– Nei, det gjør vi ikke. Det hadde det ikke blitt fornøyde studenter av. Kingston er nok midt på treet sammenlagt, men er knallgode på noen områder. En tredjedel av de universitetene vi jobber med og anbefaler er bedre rangert enn det beste universitetet i Norge, sier Thoreløkken.

Sluttet

Året etter Ida-Kristine Tande tok bussene med alle de andre nordmennene til Kingston har hun sluttet. I etterpåklokskapens navn skulle hun ønske hun hadde gjort mer research på egenhånd.

– Mange setter seg ikke inn i de andre universitetene som finnes utenfor listen til ATP. Det er ganske fort gjort å droppe det når du kommer inn på en hjemmeside der alt er på norsk. Det er relativt lett å komme inn på både Middlesex og Kingston, og men det finnes også universiteter som kan gi bedre utdannelse, sier hun.

Hun har nå byttet til Goldsmiths, University of London hvor hun fortsetter på psykologistudiet.

– Jeg har ikke et vondt ord å si om Kingston, de er nok gode på mye, men jeg følte ikke jeg fikk den faglige tyngden jeg trengte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.