– Har dere ikke med smaksprøver?
Hos Norsk forskningsråd skal Pål Ingebrigtsen (29) og Michael Kononsky (28) presentere gründerbedriften sin for et ekspertpanel på seks personer. De har utviklet en metode for monitorering, analysering og samstyring av gjæringsaktivitet og temperatur for ølbryggerier.
– Vi har dessverre ikke med smaksprøver, men vi håper presentasjonen vil falle i smak likevel, sier Ingebrigtsen lattermildt.
Fra master til øl
Han gikk ut fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) ifjor med en mastergrad i maskinteknikk og produktutvikling. Med bakgrunn som kokk og hobbyølbrygger var veien videre til bryggeriutstyr-gründer ikke helt unaturlig. Han besøkte en lang rekke mikrobryggerier for å analysere markedet, og se på eventuelle mangler ved utstyret de brukte.
Makkeren Kononsky, som er produktdesigner og entreprenør, fikk han kontakt med via en Facebook-gruppe for gründere. Israeleren hadde flyttet til Oslo fra Tel Aviv for kort tid siden og var på jakt etter relevant jobb. Nå har de aksjeselskap sammen, og håper å kapre en av de 25 millionene Forskningsrådet skal dele ut til masterstudenter som kan pitche dem gode nok ideer.
– Vi kommer til å realisere prosjektet uansett, men med en slik finansiell støtte vil vi være mye tryggere fremover, sier Ingebrigtsen.
53 søknader
Pengene kommer fra Nærings- og fiskeridepartementet, og Forskningsrådet kan dele ut inntil én million kroner til hvert prosjekt. 53 søknader er mottatt, og 22 plukket ut til videre vurdering. Hvem som får støtte bestemmes senere denne måneden. Pilotprosjektet, som har fått navnet FORNY StudENT, skal forhåpentlig føre til at flere gründere og nye suksessbedrifter skal baseres på ideer fra studenter ved norske universiteter og høyskoler.
– Det ligger utrolig mye oppstartsvilje og innovasjonskraft i studentmiljøene. Studentene er herlig uredde og evner å tenke utenfor boksen. Den drivkraften må vi bruke, sier divisjonsdirektør for innovasjon i Forskningsrådet, Anne Kjersti Fahlvik.
Hun håper prosjektet vil hjelpe studenter til å våge å satse. Allerede til høsten vil de ta imot en ny runde med søkere.
«Hadde betydd alt»
På møterommet hos Forskningsrådet går presentasjonen mot slutten for Ingebrigtsen og Kononsky. Ekspertene har stilt spørsmål om alt fra inngående tekniske detaljer om bryggerimetoder til forretningsplan. Ute i gangen venter neste gjeng, en gruppe NTNU-studenter som har utviklet et armbånd for å måle hydrering i kroppen. Ideen kom etter at student Magnus Nordahl besøkte bestefaren sin på sykehuset og la merke til at urinprøven ved siden av sengen var usedvanlig mørk. Som tidligere aktiv idrettsutøver har han blitt drillet i å drikke nok, så han stusset på at ikke dette var prioritert på sykehuset. Sammen med medstudentene Martin Engebretsen, Morten Liland, Gøran van den Burgt og Per Anton Olsen opprettet han et aksjeselskap, og håper på sikt å selge inn hydreringsarmbåndene til kommuner, til bruk i helsevesenet.
– En slik støtte hadde betydd alt for oss i denne fasen. Det hadde frigjort tid, gjort at vi kunne kjøpe inn det dyre utstyret vi trenger og ville nok spart oss for en del oppstartstrøbbel, sier Engebretsen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.