Er du telefonselger eller urmaker? Da har du trolig et utrydningstruet yrke. I fremtiden har du større sjanse til å få jobb som for eksempel organagent, skriver dn.se.
Ny forskning viser at så mange som opp mot halvparten av alle jobber i USA kan bli erstattet av roboter eller datamaskiner i løpet av 10-20 år. Når samme modell har blitt brukt på arbeidsmarkedet i Danmark og Finland har tallet blitt rundt 35 prosent. Norge må antas å ligge ikke så langt unna dette.
– Vi står overfor en teknisk revolusjon som kommer til å skape helt nye jobber, sier forskeren Torbjörn Lundqvist til avisen.
Mange arbeidsoppgaver i industrien har allerede forsvunnet, og nå sprer trenden seg til områder som logistikk, salg, administrative yrker, konstruksjon og transport.
Jobber som derimot krever stor sosial kompetanse og kreativitet vil trolig bestå, da menneskelige faktorer er vanskelige å erstatte.
- Både hjerte og hjerne
Arbeidsmarkedsforskeren Lundqvist tror fremtidens jobber vil være innen grunnleggende behovsyrker der mange av dagens jobber allerede finnes; som helse, omsorg, skole, distribusjon og industri. Så både leger, tannleger, sykepleiere, systemutviklere og sivilingeniører bør kunne se fremtiden lyst i møte på arbeidsmarkedet. Lundqvist tror også mange jobber vil skapes av samfunnsutfordringer som tilgang på rent vann og boliger.
– Men arbeidsoppgavene vil endres i takt med den tekniske utviklingen. Mange yrker vil fremstå som nye, selv om de fortsatt fyller samme funksjoner, sier Torbjörn Lundqvist til dn.se.
To konkrete yrker som kan bli virkelighet ifølge fremtidsforskere er organagenter og planleggere av livets sluttfase. Førstnevnte vil på en legal måte forhandle om levende og kunstige organer, mens sistnevnte vil hjelpe mennesker med å styre hvordan de vil dø og når.
Men rådet fra arbeidsmarkedsanalytiker Fredrik Ribbing hos den svenske arbeidsformidlingen er klar:
- Velg utdanning med både hjerte og hjerne.
Les også på DN.no i dag:
Asia i dag: Ny skepsis til «Abenomics»
Har du et utrydningstruet yrke?
Slakt av Stoltenberg erstattet med ros
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.