NTNU vurderer å overta flere av landets høyskoler med teknisk profil og gjøre dem om til NTNU-campus. Forslaget om å opprette slike «satellitter» ble nylig diskutert på et lederseminar i Trondheim, og konklusjonen var at det er «definitivt interessant».
– Vi utdanner 70 prosent av landets sivilingeniører og over 90 prosent av doktorgradskandidatene i teknologi. Samtidig er det gode, spissede miljøer innen teknologi andre steder i landet. Disse kan være på et høyt internasjonalt nivå, og det er dumt hvis vi etablerer et konkurrerende miljø. Det vil ikke bidra til at nasjonen gjør det bedre på området, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.
Landets nest største universitet har flere konkrete høyskoler i kikkerten:
- Høgskolen i Gjøvik: gode på it-sikkerhet.
- Høgskolen i Buskerud og Vestfold: gode på «systems engineering» og nanoteknologi.
- Høgskolen i Bergen: gode på undervannsteknologi.
- Høgskolen i Narvik: viktig leverandør av ingeniører i nord.
Positive i nord
– Det finnes universiteter rundt om i verden som har slike satellittcampus, så jeg ser det ikke som umulig. Så lenge det administrative er på plass, tror jeg ikke studentene taper på det. Snarere tvert imot, sier leder Elena Bogen Slydal ved Studenttinget på NTNU.
Rektor Arne Erik Holdø ved Høgskolen i Narvik (HiN) er heller ikke negativ.
– NTNU ga fødselshjelp til sivilingeniørutdannelsen i Narvik på begynnelsen av 90-tallet. Siden den gang har det vært et godt samarbeid mellom institusjonene. Det kan være naturlig å styrke samarbeidet på alle måter, sier Holdø.
NTNU-rektor Bovim sier alle forslagene vurderes ut fra om de har positive effekter for nasjonen, NTNU og den andre institusjonen.
– Dette er en litt spektakulær løsning, som også forutsetter at politikerne synes det er en god idé, sier Bovim.
Han får snart anledning til å diskutere forslaget med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Skal snakke med 33 skoler
Fredag startet Røe Isaksen på sin norgesturné med møter om samarbeid og sammenslåing i utdannelsessektoren. I alt skal han snakke med ledelsen ved 33 universiteter og høyskoler på fem møter i løpet av 20 dager.
Både turneen og NTNUs forslag kommer som følge av et brev fra Kunnskapsdepartementet til institusjonene i mai. Her fikk skolene i oppdrag å gi innspill til hvordan de kan samarbeide, og eventuelt slå seg sammen, med andre institusjoner. Det hele skal munne ut i en stortingsmelding om ny struktur i høyere utdannelse i mars neste år.
– Forslaget om NTNU-satellitter er veldig spennende. At NTNU ønsker å lage ekstremt desentraliserte campuser og ta ansvar for det faglige innholdet, er et godt eksempel på at prosessen vi har startet, har fått i gang ting vi ikke hadde tenkt på forhånd, sier Røe Isaksen.
Følg saker om studieliv, jobb og karriere på DNs talentsider(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.