– Det kan være tøft å komme på jobbintervju, og karakterene er ofte en del av utvelgelsen, sier Marie Farnes (25).
Hun og Linette Grande (29) skal levere masteroppgave i ledelse og organisasjonspsykologi i september. De har søkt jobber siden mars - uten napp.
En fersk kandidatundersøkelse fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) viser at arbeidsledigheten blant nyutdannede masterkandidater har steget til ni prosent.
Undersøkelsen viser også at betydningen av gode karakterer har økt.
– Flere å velge mellom
Spørreundersøkelsen blant nyutdannede mastergradstudenter ble for første gang på ti år gjennomført på et tidspunkt med økende arbeidsledighet.
– Vi forventet at når det ble større konkurranse om jobbene og arbeidsgiverne fikk flere å velge mellom, kunne flere faktorer bli viktigere enn før, sier Liv Anne Støren, forsker i NIFU.
Forskerne undersøkte flere faktorer som var avgjørende for å få jobb eller unngå å havne i ufrivillig deltid eller irrelevant jobb etter endt studietid:
- betydningen av gode karakterer
- praksisplass under studietiden
- inntektsgivende relevant arbeid under studiene.
De fant at relevant deltidsjobb er den enkeltfaktoren som betyr mest for å få jobb etter studiene – og få en jobb som samsvarer med utdannelsen.
– Men det arbeidsgiverne legger økt vekt på, sammenlignet med forrige undersøkelse i 2011, er gode karakterer, sier Støren.
Les også: De sikre mastergradene
– Indikerer arbeidsmoral
Det er overraskende at karakterer er den eneste enkeltfaktoren som øker i betydning, sammenlignet med forrige undersøkelse, påpekes det i rapporten.
Forskerne viser til at også tidligere studier har vist sammenheng mellom gode karakter og økt sannsynlighet for å få jobb, men da har effekten av karakterer vært stabil og ikke variert med konjunkturer.
Den store og økende betydningen av karakterer nå forklarer forskerne med at dette er «et utslag av endret arbeidsklima og større forsiktighet blant arbeidsgivere med hensyn til nyansettelser»
– Karakterer har alltid vært viktig. Vi ser at resultater fra videregående og studier sier noe om søkerens struktur og arbeidsmoral, sier Deloittes rekrutteringsansvarlig Maria Brevik.
Hun forteller at når søkermassen øker, og det blir vanskeligere å sile ut de beste kandidatene, blir karakterer ofte brukt som en konkret faktor.
– Men vi er aldri bastante når det gjelder karakternivå. Karakterer gir ikke hele bildet. Vi føler oss på tryggere grunn når vi også tester evner og legger flere vurderingskriterier til grunn, sier Brevik.
Arbeidserfaring også viktig
BI-studentene Farnes og Grande har begge B i snitt. Selv om de håper på god sluttkarakter, tror de andre faktorer spiller vel så stor rolle i søkeprosessen.
– Mange stillinger krever fem til ti års arbeidserfaring, forteller masterstudentene.
Les også på DN.no:
På sporet av helt ny hjertesykdom: Risikosport (+)
Bedragersyndromet: De er flinke – men tror suksessen er ufortjent (+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (+)
Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året
- Jeg tror dette er den nye måten å jobbe på
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.