I forbindelse med Kontaktkonferansen 2015, kunnskapsministerens årlig treffpunkt for HU-sektoren (høyskoler og universiteter), varslet Isaksen at han ønsker å gjennomføre en personalpolitisk reform ved landets høyskoler og universiteter.
– Reformen er første skritt mot en prestasjonskultur. Vi vil både ansvarliggjøre dere og gi dere myndighet til å føre en personalpolitikk som tiltrekker de flinkeste folkene, sa Isaksen i sin tale til sektoren.
Fortrinnsrett
Kunnskapsministeren vil blant annet avgrense fortrinnsretten til faste stillinger for ansatte som jobber med eksternt finansierte prosjekter, han vil endre reglene for opprykk og han vil innføre en prøveordning der unge forskere ansettes på åremål og deretter får fast jobb hvis de oppfyller gitte kriterier når åremålet går ut, såkalte innstegsstillinger.
Forskerforbundet reagerer sterkt på forslaget om å avgrense fortrinnsretten ved ansettelser.
– Dersom du har jobbet et sted i mange år, og er kvalifisert til å fortsette, så er det rett og rimelig at du har fortrinnsrett, sier Petter Aaslestad, leder av Forskerforbundet.
Han mener kunnskapsministeren skaper et kunstig skille mellom fortrinnsrett og kvalitet.
– Det er god personalpolitikk å ta vare på de ansatt-ressursene man har. Får vi mye bruk og kast vil det skremme talentene over til andre sektorer, sier Aaslestad.
Færre læresteder
Under kontaktkonferansen i fjor varslet Isaksen at han vil gjennomgå strukturen i sektoren for å få færre og mer robuste institusjoner.
– Jeg mener at strukturen i UH-sektoren er til hindre for å realisere potensialet om en høyere utdanning av topp kvalitet, fulgte Isaksen opp under tirsdagens konferanse.
Statsråden skal etter planen legge fram en stortingsmelding om ny struktur i mars.
Han minnet lærestedene om at vinduet for å finne seg en fusjonspartner lukkes 1. februar.
Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset, kritiserer statsråden for å være for monomant opptatt av sammenslåinger.
– Vi er bekymret for at prosessen nå handler mer om hvilke institusjoner som skal sammenslås, i stedet for kvalitet. Større fagmiljøer er ikke nødvendigvis bedre i seg selv, det er fagmiljøene som er det sentrale, sier han.
LES OGSÅ: Vil stille krav om lærlinger i universiteter og høyskoler
Alle venter på NTNU (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.