Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått kritikk fra både Riksrevisjonen, Stortingets kontrollkomité og privatskolekonsernet Anthon B Nilsen i den såkalte Westerdals-saken.
Nå må han inn på teppet i en åpen høring på Stortinget.
– Målet med høringen er å finne ut om departementet har sett et lovbrudd og kunne stoppet det, og hvorfor Riksrevisjonens anbefalinger ikke ble fulgt sier Jette F. Christensen (Ap), saksordfører og medlem av kontrollkomiteen.
Tirsdag vedtok kontrollkomiteen å avholde høring i saken 20. april.
– Vi ser frem til å svare på de spørsmålene Stortinget måtte ha, skriver Røe Isaksen i en epost.
I tillegg til Røe Isaksen blir Nicolai Løvenskiold, skoleeier og administrerende direktør i Anthon B Nilsen Utdanning as, innkalt. Det samme blir forgjengeren hans, Lars Eric Onarheim, tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen samt en ikke spesifisert representant fra Lånekassen.
– Vi har ingen kommentarer til komiteens arbeid, skriver kommunikasjonsdirektør Trond Andresen i Anthon B Nilsen i en sms.
Kristin Halvorsen skriver i en sms at hun «møter selvsagt når de ber meg om det».
Mangelfull oppfølging
Kunnskapsdepartementet er blitt kritisert for mangelfull oppfølging av de Anthon B Nilsen-eide privatskolene som nå er fusjonert til Westerdals Oslo ACT. Departementet varslet Riksrevisjonen at det ville gjennomføre en «særskilt oppfølging» av skolene, men dette ble aldri iverksatt.
DN fortalte i høst hvordan Anthon B Nilsens eierne Nicolai og Peder Løvenskiold, samt Reidar og Gunnar Holsts legat, hentet ut over 100 millioner kroner på sine statsstøttede privatskoler, tross strenge regler og forbud mot utbytte. Dette skjedde i forbindelse med Westerdals-fusjonen i 2013.
Les dokumentaren her: Slik hentet skolebaronene ut 100 mill. tross utbytteforbud (DN+)
Anthon B Nilsen mener det gjorde alt «etter lovens bokstav», mens Kunnskapsdepartementet før jul ifjor konkluderte med at deler av denne transaksjonen i 2013 var ulovlig:
Vil til bunns i krangel
Jette Christensen trekker frem konsernet Anthon B Nilsens kritikk av Kunnskapsdepartementet som ett av de uavklarte spørsmålene komiteen vil komme til bunns i.
Som DN har skrevet tidligere er Anthon B Nilsen og departementet uenige om hva som faktisk ble sagt og avtalt på to møter i 2013. Her fikk departementet beskrevet i detalj hvordan Westerdals-fusjonen skulle foregå og at dette ville utløse gevinst for eierne.
Anthon B Nilsen sier departementet ikke hadde noen innsigelser og tolket dette som grønt lys. Kunnskapsdepartementet benekter dette. Det finnes ikke referater fra møtene.
Les også: Mangler dokumentasjon (DN+)
– Kunnskapsdepartementet driver ikke med muntlig saksbehandling. Dette var et orienteringsmøte, og vi ga tydelig beskjed om at hvis de ønsket noen avklaringer måtte det tas skriftlig. Vi fikk aldri spørsmål om dette i etterkant, skriver Røe Isaksen.
– Våre representanter i møtet det refereres til er ikke enig i at vi ble bedt om å sende noe skriftlig hvis vi ville høre departementets mening om transaksjonen som ble presentert, kontrer kommunikasjonssjef Trond Andresen i Anthon B Nilsen.
Avviser kritikk
Røe Isaksen avviser at departementet har sett et lovbrudd og latt det skje, slik Christensen har uttalt tidligere.
– Det er selskapet som har ansvar for å følge loven. Vi la aldri bort denne saken, og i desember konkluderte vi med at det hadde skjedd et lovbrudd. Som vi har sagt før kunne Kunnskapsdepartementet imidlertid stilt flere spørsmål på et tidligere tidspunkt, skriver Røe Isaksen.
Trond Andresen i Anthon B Nilsen sier de er fortsatt uenig med Røe Isaksen.
– Vi har tidligere påpekt at statsråden har uttalt at departementet så på saken og fant ikke at transaksjonen var i strid med regelverket. Vi registrer at de to år senere kommer til en motsatt konklusjon, svarer Andresen.
Les også: – Det er tre uavklarte spørsmål (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.