Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) må inn på teppet i en åpen høring i Stortinget om den såkalte Westerdals-saken. Der får han selskap av Nicolai Løvenskiold, privatskoleeier og administrerende direktør i Anthon B Nilsen Utdanning as.
Tirsdag vedtok kontrollkomiteen på Stortinget å kalle inn til høring 20. april.
– Vi ser frem til å svare på de spørsmålene Stortinget måtte ha, skriver Røe Isaksen i en epost.
– Vi har ingen kommentarer til komiteens arbeid, skriver kommunikasjonsdirektør Trond Andresen i Anthon B Nilsen i en sms.
Også tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen, tidligere direktør i Anthon B Nilsen Utdanning Lars Eric Onarheim, samt en ikke bestemt representant fra Lånekassen kalles inn til høringen.
Kristin Halvorsen skriver i en sms at hun ikke har en kommentar til saken, men at hun «møter selvsagt når de ber meg om det».
DN fortalte i høst hvordan Anthon B Nilsens eiere Nicolai og Peder Løvenskiold, samt Reidar og Gunnar Holsts legat, hentet ut over 100 millioner kroner på sine statsstøttede privatskoler, tross strenge regler og forbud mot utbytte. Dette skjedde i forbindelse med fusjonen av privatskolene NISS, NITH og Westerdals i 2013, som nå ligger under Westerdals Oslo ACT.
Anthon B Nilsen mener det gjorde alt «etter lovens bokstav», mens Kunnskapsdepartementet før jul ifjor konkluderte med at deler av denne transaksjonen i 2013 var ulovlig.
Kunnskapsdepartementet er blitt kritisert av Riksrevisjonen for mangelfull oppfølging av de Anthon B Nilsen-eide privatskolene. Departementet varslet at det ville gjennomføre en «særskilt oppfølging» av skolene, men dette ble aldri iverksatt.
– Målet med høringen er å finne ut om departementet har sett et lovbrudd og kunne stoppet det, og hvorfor Riksrevisjonens anbefalinger ikke ble fulgt, sier Jette F. Christensen (Ap), saksordfører og medlem av kontrollkomiteen.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.