Studentene tar nyheter og oljepris på ramme alvor. Det ser ut til å være konklusjonen når årets søkertall til høyere utdannelse skal oppsummeres. Mens søkerbunken til «trygge» retninger som helsefag og lærerfag vokser, har antall søkere til typiske petroleumsfag stupt.
Skvetne søkere
For tre år siden hadde petroleumsfag ved NTNU 420 søkere til 53 studieplasser. I år var det 31 førstevalgssøkere til 29 plasser.
– Det er som forventet. Når petroleumsprisen går opp, går søkertallene opp. Og tilsvarende når oljeprisen går ned. Slik har det vært i hele petroleumsstudiets historie, sier Gunnar Bovim, rektor ved NTNU som lover å fylle studieplassene med «godt kvalifiserte søkere».
Over hele landet
Trenden er nasjonal. Her er et lite utdrag fra statistikken for ulike petroleumsfag ved Universitetene i Stavanger og Bergen, samt Høgskolen i Molde. Med «søkere» menes førstevalgssøkere.
Her er et utdrag fra statistikken for ulike petroleumsfag ved Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Molde og Universitetet i Bergen:
• Offshoreteknologi: 17 førstevalgssøkere, 15 planlagte studieplasser
• Petroleumsgeologi, ingeniørfag: 12 førstevalgssøkere, 25 planlagte studieplasser
• Petroleumslogistikk: 22 førstevalgssøkere, 30 planlagte studieplasser
• Petroleumsfag og prosessteknologi: 29 førstevalgssøkere, 60 planlagte studieplasser
– Kan det bli aktuelt å legge ned studier om tendensen fortsetter?
– Vi er overhodet ikke i nærheten av det. Vi tenker at det er en spesiell situasjon i år, og jeg blir overrasket om trenden holder seg like tung i mange år fremover. Vi vet at olje og gass er en stor industri både nasjonalt og internasjonalt. De vil trenge kompetente arbeidstagere i mange år fremover. Sånn sett kan man også tenke at de som begynner i år er tryggere enn mange andre, sier Bovim til DN.
Frykter kunnskapshull
Det ikke er rart unge blir skremt bort når de "kontinuerlig hører om oppsigelser fra oljebransjen".
Det mener leder for Tekna-studentene Christoffer Vikebø Nesse.
– Det er viktig å ikke tenke kortsiktig. Fortsetter vi i denne retningen kan vi nå risikere et kunnskapshull i petroleumsbransjen, sier Vikebø Nesse via e-post.
Også Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg er bekymret.
– Vi har sagt at næringen står i fare for å skremme bort mange kloke hoder fra å søke til petroleumsstudiene. Det går raskt å rasere fagmiljøer, men tar mange år å bygge opp kompetansen dersom det ikke utdannes nok kandidater, skriver Lyngsnes Randeberg i en pressemelding.
Nano er den nye oljen
Mens studentene snur ryggen til oljefag på NTNU, flokker de til kybernetikk, kommunikasjonsteknologi og nanoteknologi.
– Dette er teknologi som skal være med på store samfunnsendringer fremover. Det ser studentene og det vil de være med på det. Det er som forventet, sier Bovim og viser til fortsatt høy pågang på ingeniørløpene, i sær de som retter seg mot en bachelortittel.
Noen flere IT-kvinner
DN skrev Studentene alle vil ansette at fagfolk, universiteter og arbeidsgivere rådet unge om å velge informasjonsteknologi.
IKT-fag har derimot historisk sett hatt en lav kvinneandel.
Hos Universitetet i Oslo mener de dog å spore noe som kan være en trend. I søkerbunken til IKT-fagene 'nanoelektronikk og robotikk' og 'språk og kommunikasjon' er antallet kvinner doblet.
Mens det i fjor var 40 kvinner som søkte seg til disse fagene på UiO, var det i år 77.
Les også:
- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning
Studentene alle vil ansette (+)
Hvor lett vil det være å få jobb?
– Du går ikke glipp av noe (+)
Sluttet i drømmejobben etter to dager
Sluttet med tilfeldig surfing - tok nettkurs (+)
Pluss ble minus
Realfag som utdanningsområde er derimot på nedtur på landsbasis. Etter en voldsom oppsving i fjor på 11 % prosent, er det nå en nedgang på 1,3 % i følge Samordna opptak.
Det er også færre som søker seg til idrett, maritime fag og integrert master i teknologi (sivilingeniør)
– Vi trenger mange nye teknologer for å omstille oss til nye næringer og løse viktige utfordringer innen klima, samferdsel, energi og helse, sier Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.