I løpet av de siste ti årene har det vært en økning i antall privatskoler på 40 prosent. Halvparten av alle nye skoler er nå private.
Det viser tall som Utdanningsdirektoratet har utarbeidet for Klassekampen. Hittil i år har 26 nye privatskoler fått tillatelse til å starte opp. Av disse er ni religiøse, 13 bygget på alternativ pedagogikk og fire toppidrettsgymnas.
Samtidig har en rekke offentlige skoler blitt lagt ned. Bare i fjor ble 57 skoler nedlagt. Totalt er det blitt 430 færre offentlige skoler de siste ti årene.
Nedgangen i antall offentlige skoler er en stor del av årsaken til at det blir flere privatskoler. I mange små kommuner har foreldre gått sammen om å starte opp en privatskole når kommunen har valgt å legge ned den kommunale grendeskolen.
Utviklingen bekymrer Arbeiderpartiets Trond Giske. Han var kunnskapsminister i den første perioden til den rødgrønne regjeringen.
– Det kan være forståelige grunner til at lokalsamfunnet ønsker å beholde en skole og at man da bruker den muligheten man har. Samtidig er dette et dilemma, fordi det fratar kommunen muligheten til å styre skolestrukturen, sier Giske.
Regjeringen jobber nå med å endre privatskoleloven for å tillate flere ulike typer privatskoler. Tallene fra Utdanningsdirektoratet viser altså en kraftig vekst av privatskoler allerede før loven blir endret.
I tillegg til de 26 nye privatskolene er det i dag 268 privatskoler i drift. For ti år siden var tallet 192. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.