Knallhard kamp om it-studieplassene

Søkere og opptakskrav til it-studier går til værs. Julie Eldøy (22) kom inn på førstevalget, digital økonomi og ledelse ved UiO.

Onsdag kom svaret fra Samordna opptak. Julie Eldøy (22) har søkt informatikkstudiet digital økonomi og ledelse ved UiO, og kommet inn. Her hjemme i Oppegård sammen med hunden Pondus. Foto: Fredrik Bjerknes
Onsdag kom svaret fra Samordna opptak. Julie Eldøy (22) har søkt informatikkstudiet digital økonomi og ledelse ved UiO, og kommet inn. Her hjemme i Oppegård sammen med hunden Pondus. Foto: Fredrik Bjerknes

– It er fremtiden.

Julie Eldøy (22) fra Oppegård har nettopp har fått vite at hun får starte på Universitetet i Oslos (UiO) nyopprettede informatikk-studium i «digital økonomi og ledelse». 

Årets tall fra Samordna opptak viser voldsom vekst i interessen for it-fag. Poenggrensene som kom onsdag viser at kampen tilspisser seg mellom it-søkerne.

– Jeg er utrolig lettet, særlig fordi det var et helt nytt studium og mye usikkerhet rundt opptakskravet, sier Eldøy, som hadde 64 poeng og et snitt på 5,3 fra videregående.

Søkerne på ordinærkvoten som slapp gjennom nåløyet på dette nye studiet i år har minst 62,1 karakterpoeng. Søkere på kvoten for førstegangsvitnemål må ha minst 51,9 poeng.

UiO har hatt en søknadsvekst i førstevalgsøkere til it-fag på 62,3 prosent det siste året. Institusjonens nye studieprogram «Informatikk: Digital økonomi og ledelse» suste i år rett inn på toppen av listen over studier med det trangeste nåløyet.

565 søkere hadde studiet som førstevalg i år. Disse har kjempet om 27 studieplasser, noe som vil si 21 søkere per plass. UiO har nå gitt 40 personer tilbud om å starte på studiet, som er en bevisst overbooking institusjonene ofte gjør.

I årets Samordna opptak var det størst prosentvis økning i antall tildelte studieplasser til lektorutdannelser (12,6 %), sivilingeniør (12 %) og informasjonsteknologi (11,9 %).

Det nye bachelorprogrammet på UiO tilbyr en blanding av informatikk- og forretningsadministrative fag: på emneplanen er det alt fra programmering, databaser og systemer, til regnskap, markedsføring og strategi.

Eldøy begynte rett på jusen etter videregående, men følte etter hvert at it-kompetanse og ledelse også var rett studium for henne, selv om hun fortsatt brenner for jusen.

– Jeg vil jobbe med bærekraftig utvikling, likestilling og rettferdighetsutfordringer, og jeg tenker at it- og ledelseskompetansen er kjempeviktig for slike spørsmål i fremtiden. Vi blir mer avhengig av it til alle mulige slags oppgaver og tjenester. It-kunnskapen blir en god nøkkel til å skape positive endringer, sier hun.

Se liste over karakterkravene til ulike it-studier nederst i saken.
Julie Eldøy (22) fra Oppegård er lettet og fornøyd over å ha kommet inn på førstevalget Informatikk: digital økonomi og ledelse ved UiO. Her sammen med hunden Pondus. Foto: Fredrik Bjerknes
Julie Eldøy (22) fra Oppegård er lettet og fornøyd over å ha kommet inn på førstevalget Informatikk: digital økonomi og ledelse ved UiO. Her sammen med hunden Pondus. Foto: Fredrik Bjerknes
4910 personer satt informasjonsteknologi-fag som førstevalg i år da de søkte seg til høyere utdannelse i april. Det er en økning på rundt 30 prosent sammenlignet med i fjor.

Antall it-studieplasser øker noe, men ikke i takt med etterspørselen. 

Det gir tøffere kamp om studieplassene: I år har 2,7 førstevalgsøkere kjempet om hver it-studieplass, mot 2,2 i fjor.

Dermed går også karakterkravene opp.

Universitetet i Oslo trekker frem to informatikk-linjer som eksempler på de økte poenggrensene i årets studieopptak:

Informatikk: design, bruk og interaksjon ved Universitetet i Oslo (UiO) øker fra 50,9 i 2016 til 53 i ordinær kvote.

Linjen «Informatikk: programmering og nettverk» øker fra 51 i 2016 til 53,1 i ordinær kvote.

NTNUs campus i Gjøvik, som har en rekke it- og teknologiutdannelser, opplever også stor pågang. Ingeniørstudiene ved NTNU i Gjøvik hadde 20 prosent flere søkere enn i fjor.

Julie Eldøy forteller at hun er spent på høstens it-studier, selv om ikke har programmert før. 

– Hvorfor tror du mange søker seg til it nå?

– Flere tør kanskje å satse på det de selv ønsker, og velger ikke bare fornuftig. Mange blir oppfordret av foreldre til å velge profesjonsstudier og yrkesfag, som kanskje er mer trygt og forutsigbart, mens it er litt mer diffust. Heldigvis velger mange å satse på det, det tror jeg er bra, sier Eldøy.

Forskningssjef Nils Martin Stølen i Statistisk sentralbyrå (SSB) er ikke overrasket over at det nå er knallhard kamp om it-studieplassene.

– It griper mer og mer om seg, også i mange flere bransjer enn tidligere. Det er nok mange unge som nå ser at it-kompetanse er veien til en sikker jobb i fremtiden, sier han.

Han understreker imidlertid at it-utdannelse har vært populært lenge, i takt med et økende behov for folk med it-kompetanse i arbeidslivet.

– Det svinger jo litt, men trenden går i retning økt interesse for it, og jeg tror ikke dette er noen «døgnflue», selv om det selvfølgelig er vanskelig å si med sikkerhet, sier Stølen.

Den voldsomme interessen for it-fag nå kommer uten at utdannelseskapasiteten innen it har økt tilsvarende, påpeker han.

– Når det er for få plasser, øker presset på de studieplassene som finnes. Men målet er jo at antall it-studieplasser skal opp, og den pågangen vi ser nå, er at tegn på at det er helt nødvendig, sier han.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier regjeringen har økt opptakskapasiteten siden 2014 med 8150 nye studieplasser, hvor helse, lærer, realfag og teknologi har vært prioritert.

I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett fikk Venstre og KrF gjennomslag for 250 nye studieplasser innen IKT. I år får 335 flere søkere tilbud om plass enn i fjor, opplyser Kunnskapsdepartementet.

– Mange av fremtidens utfordringer vil måtte løses med smart bruk av teknologi, og det er derfor vi også har prioritert teknologifag, sier Isaksen.

LærerstedStudienavnOrdinærFørstegangssøkere
UIOInformatikk: digital økonomi og ledelse62,151,9
NTNUInformatikk, informasjonsbehandling5939,2
NTNUDatateknologi58,557,2
NTNUInformatikk, Trondheim53,250
UIOInformatikk: programmering og systemarkitektur53,142,9
UIOInformatikk: robotikk og intelligente systemer53,148,3
UIBDatavitenskap53,144
UIOInformatikk: design, bruk og interaksjon5342,1
UIBDatateknologi52,245,7
UIOInformatikk: språkteknologi51,138,5
HSN-TInformasjonsbehandling50,8Alle
HiMIT, nettbasert50,6Alle
NTNUInformatikk, drift av datasystemer50,245,3
UIAIT og informasjonssystemer, årsstudium5036
HIOAInformasjonsteknologi49,939,1
UIBInformasjons- og kommunikasjonsteknologi47,837,2
UIAIT og informasjonssystemer, bachelor4738,5
HVLInformasjonsteknologi46,839,5
UIBInformatikk-matematikk-økonomi4644,6
HiMIT45,730,8
UITInformatikk, bachelor45,139,3
UITInformatikk, master44,744,8
HSN-TIT og informasjonssystemer, Horten, bachelor43,732,7
HIØInformasjonssystemer42,827,6
HSN-TIT og informasjonssystemer, Bø, bachelor38,8Alle
HIØInformasjonsteknologi38,5Alle
HSN-TIT og informasjonssystemer, Ringerike, bachelor37Alle
HSN-TIT og informasjonssystemer, Bø, årsstudium35,5Alle
UIAInformasjons- og kommunikasjonsteknologiAlleAlle
UISInformasjonsteknologiAlleAlle
NTNUInformatikk, GjøvikAlleAlle
HIØInformatikk: design og utvikling av IT-systemerAlleAlle
Anbefalt fra DN-tv:(Vilkår)
Publisert 19. juli 2017, kl. 09.05Oppdatert 19. juli 2017, kl. 14.44
Samordna opptakNils Martin StølenJulie EldøyNTNUUniversitetet i Oslo