Undervisning på engelsk, små klasser og elever fra hele verden. Det betaler blant annet kronprinsparet for å tilby prinsesse Ingrid Alexandra. Hun begynte på den private Oslo International School i Bærum denne høsten. Nå skal skolebyråd Anniken Hauglie (H) i Oslo kommune opprette en offentlig, gratis konkurrent.
I budsjettforslaget Byrådet i Oslo kommune legger frem onsdag, foreslår hun å starte arbeidet med å etablere såkalte IB-programmer på barne- og ungdomsskolenivå på Manglerud skole. Fra høsten 2016 skal det bli landets første offentlige IB-linje på grunnskolenivå.
– Vi er veldig for private skoler. Det skal mye til for at jeg sier nei til en privatskole. Det betyr ikke at vi skal abdisere i den offentlige skolen, sier Hauglie.
Tilbyr hele skoleløpet
På Manglerud vil klassene ha mellom 20 og 30 elever, avhengig av alderstrinn. Anniken Hauglie sier det ikke vil spise mye av skolebudsjettet, og viser til at IB-elevene vil koste rundt 25.000 kroner mer per elev. Elevprisen blir da trolig rundt 95.000 kroner – halvparten av hva OSI tar i året for internasjonale elever.
– Mange privatskoler kan ofte være dyre og ikke et reelt alternativ. Vi har i mange år hatt en IB-linje på Berg videregående. En naturlig konsekvens av å tilby IB-linje på videregående, er å opprette tilbudet også på de lavere trinnene, sier hun.
Byråden har planer om å opprette en slik linje i både øst og vest. Først ut er Manglerud i øst, deretter Blindern skole i 2019. Hauglie sier den internasjonale grunnskolen vil gjøre Oslo til en mer attraktiv by å etablere seg i.
– Når folk skal velge hvilken by og hvilket land de skal jobbe i, ser de på hva slags skoler barna kan gå på. Dette vil øke Oslos attraktivitet overfor internasjonale organisasjoner og næringsliv. Det vil også være et godt tilbud til norske familier som ønsker å gi barna en mulighet til å gå på en internasjonal skole, sier hun.
Ikke negativt med konkurrenter
Rektor Janecke Aarnæs ved Oslo International School (OSI) i Bærum synes det er «kjempespennende» at Oslo kommune oppretter et tilbud likt hennes skole.
– Hvordan vil det påvirke dere?
– Det finnes andre konkurrenter til oss som er statsstøttet og konkurrerer om de samme kundene. Det har aldri vært negativt for oss at de finnes, sier Aarnæs og viser til blant annet den tyske og franske skolen.
OSI har selv valgt å drive utenfor privatskoleloven og får dermed ikke statsstøtte. Skolen har IB-linje på videregåendenivå, men har valgt en litt annen form på de lavere trinnene – International Primary Curriculum (IPC). Dette er et annet internasjonalt program med lignende utspring som IB, men med en litt annen form.
Skolen har totalt 480 elever i grunnskolen, med stort sett tre parallelle klasser per trinn og rundt 16 elever i hver klasse. Årlig skoleavgift er 187.500 kroner. Elever med fast bostedsadresse i Norge betaler 81.500 kroner.
– Vil Manglerud klare det på et kommunalt budsjett?
– Det som gjør at vår skole er så god er at vi investerer store ressurser i elevene. Det koster. Hadde vi mottatt statsstøtte hadde vi måtte kutte mye ned på det vi tilbyr elevene, sier Aarnæs.
– En styrke ved OIS er at vi har vesentlig færre i klassen, da har læreren mer tid til å løfte den enkelte elev. Det er ikke billig å drive på den måten, men det er en prioritering vi har gjort. Alt kommer elevene til gode, sier hun.
USAs dyreste hus til salgs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.