Språk- og pedagogikkstudentene er de to gruppene som oppgir å bruke færrest antall timer i uken på studiene.

Ifølge Studiebarometeret bruker disse tilsammen 26 timer på undervisning og egenstudier.

Samtidig er det disse studentene som får den høyeste andelen toppkarakterer.

I gjennomsnitt får språk- og pedagogikkstudentene A eller B i halvparten av fagene de tar, ifølge en analyse gjort av Nasjonal organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), som også er ansvarlig for Studiebarometeret.

Det får flere til å stusse.

Se listen over tidsbruk og andelen toppkarakterer nederst i saken.

 

Torbjørn Røe Isaksen (H).
Torbjørn Røe Isaksen (H). (Foto: Tomas Alf Larsen)
– Jeg synes det er interessant å se på forholdet mellom karakterer og tidsbruk. Det mener jeg sier noe om institusjonenes krav og forventninger til den enkelte student. Det er i hvert fall - for å si det forsiktig - verdt å se nærmere på det hvis halvparten får toppkarakterer med en tidsbruk på 26 timer i uken, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pandeldiskusjon da resultatene fra Studiebarometeret ble lagt frem tirsdag.

Han fikk støtte fra direktør Terje Mørland i Nokut.

– Det er et paradoks vi må grave dypere i, sa Mørland.

Les også: Her er de mest fornøyde studentene

Kjartan Hverven (23) som studerer tysk og historie på Universitetet i Oslo satt også i panelet og måtte innrømme at:

– Det er ikke et mirakel som har skjedd her.

Hverven mener altså ikke at språkstudentene er smartere og mer effektive enn andre studenter. Han tror derimot noe av forklaringen ligger i at de har en mer flytende studiehverdag og ikke tenker over og rapporterer inn alle timene de bruker på faget sitt.

– Det er nok mye vi ikke oppfatter som studier som likevel er nyttig. Som å snakke språk på kafé og lese Kafka på sengen. Det er greit å legge til rette for egen utforsking også av det som ikke er pensum, sier Hverven.

Studentenes tidsbruk og karakterer

  • Nokut har sammenlignet studentenes tidsbruk med andelen toppkarakterer (A eller B) studentene får. Det er laget et gjennomsnitt per utdanningstype.
  • Tidsbruken er antall timer studentene oppgir å bruke i uken på organiserte læringsaktiviteter og egenstudier.
  • Andelen A- og B-karakterer er basert på individdata over hvor stor andel av emnene på studiet hver enkelt student har fått A eller B på.
  • Eksempel: Pedagogikkstudentene bruker i gjennomsnitt 26 timer i uken på studier, og har i gjennsomsnitt fått A eller B i 50 prosent av fagene de har tatt.
  • Listen er rangert etter antall timer studentene bruker i uken, i stigende rekkefølge.

 

Enkelte utdanningstyper mangler i oversikten. Økonomifagene er ikke tatt med grunnet manglende karakterdata. Fag som medisin, odontologi, arkitektur og kunst bruker i stor grad skalaen bestått/ikke bestått. Disse eksamenene inngår ikke i sammenstillingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.