Skole fra åtte om morgenen til to eller fire, noen ganger seks. Arkitektstudentene bruker i snitt 43 timer i uken på studiene.
– Det er tidlig opp og sent i seng, sier Sigri Rosø (23) som studerer landskapsarkitektur i Ås, når hun ikke arrangerer jubileumskonsert, revy, korpsturer eller andre spillejobber som formann i studentkorpset «Åsblæst’n». Eller jobber i kassen på Rema 1000. Eller leder Studentrådet på instituttet eller linjeforeningen Terra Forma.
Arkitektene og landskapsarkitektene er den studentgruppen som bruker mest tid på studier i løpet av en uke. I snitt oppgir de å bruke 43 timer på organisert undervisning og selvstudium. Det viser tall fra Studiebarometeret, en landsomfattende undersøkelse 17.600 studenter svarte på.
Gjennomsnittet for bachelor- og masterstudenter er imidlertid mye lavere: 29 timer. Det synes kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er altfor lite. Derfor mener han også at karakterene som gis til norske studenter er for gode. To tredjedeler av alle registrerte karakterer ifjor var A, B eller C.
Se oversikten over studentene tidsbruk og karakterer i tabellen.
– Hadde du gjort det enda bedre hvis du hadde brukt enda mer tid på studiene?
– Jeg tror egentlig ikke det. Da graver du deg jo fullstendig ned og får aldri noe annet å tenke på. De timene jeg er på Rema eller med korpset tenker jeg på som fri, sier Rosø.
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) det universitetet i Norge som deler ut den største andelen toppkarakterer. 13,8 prosent av de 21.255 karakterene som ble delt ut i Ås ifjor, er A-er.
– Stiller NMBU for lave krav, eller er det dere som er smarte?
– Det er vanskelig å si, folk er så forskjellige. Jeg har vært heldig og har hatt lett for å lære ting – hvis jeg er motivert for det. På Ås har vi dessuten litt annerledes opplegg, det er veldig mange små fag som vi gjør unna i blokker. Vi har avsluttende eksamener i fag gjennom hele semesteret, ikke bare i desember og mai.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.