– Det måtte skje noe, det funker ikke sånn som det er nå, sier Eline Kristiansen (21) fra Nøtterøy.
Forrige semester tok hun opp grunnfagene i psykologi og fikk B. Men nest beste karakter er ikke godt nok til å komme seg videre fra årsstudiet og inn på det prestisjetunge profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen (UiB).
Derfor prøver hun igjen denne våren, for tredje gang. Det er siste sjanse til å få rene A-er og nå målet. Til høsten endrer nemlig UiB opptakskravene.
Hundrevis kniver om 82 plasser
Frem til nå har Universitetet i Bergen vært mulighetenes land for dem som drømmer om å bli psykolog, men som ikke har galaktisk karaktersnitt fra videregående.
Universitetet har tatt opp 4–500 studenter til årsstudiet i psykologi hvert år. De som gjør det best i innføringsfagene får én av de tilsammen 82 studieplassene på profesjon, fordelt på høst- og våropptaket.
Fra høsten må man i stedet søke om plass på profesjonsstudiet med videregåendekarakterene sine, gjennom Samordna opptak. UiB får dermed samme opptaksordning som Universitetet i Oslo og NTNU, der opptakskravet er opp mot 66 poeng og ventelistene milelange.
Trykket i Norge har ført til boom for psykologstudier i utlandet, som DN Talent skrev fredag:
Studerer ute – må gamble på godkjenning (DN+)
«Nei, nå får det være nok»
Jarle Eid, dekan ved Det psykologiske fakultet ved UiB, er glad opptaksordningen endres.
– Nå var det et enstemmig fakultetsstyre som sa «nei, nå får det være nok». Det var vanskelig å se at opptak fra årsstudiet var den beste måten å ta opp studenter på, sier han.
Han mener dagens ordning har skapt stor slitasje på studentene og gått utover studiemiljøet.
– Jeg har snakket med utrolig flinke studenter som er deprimerte fordi de har fått en B, som er en veldig god karakter. Det er tankevekkende, sier Eid.
– Det skaper en voldsom konkurranse. Det gjør noe med miljøet. Studentene skal gå sammen, hjelpe hverandre i kollokviegrupper, men alle vet at de er konkurrenter, sier han.
Les også: Vurderer å kvotere inn menn på universitetet
Måtte ha loddtrekning
I tillegg til trykket fra UiBs egne 4-500 årsstudenter har universitetet også måttet vurdere søkere med årsstudier fra andre læresteder - inkludert utenlandske - til profesjonsstudiet.
Det har ført til at studentene ikke en gang er garantert plass med A i alle tre innføringsfagene.
– Et år måtte vi til og med ha loddtrekning, fordi det var så mange med A-snitt. Det var ugreit, selvfølgelig, sier Eid.
Eid mener de tre A-ene og veien videre til profesjonsstudiet har fått all oppmerksomheten.
– Det har stjålet motivasjonen for selve faget. Man skal helst ha tid til å være nysgjerrig, kanskje til og med lese noe som ikke er på pensum. Nå er det et veldig eksamensfokus på årsstudiet, sier han.
– Slipper intens konkurranse
Konsekvensen er at mange av studentene tar innføringsåret om igjen, flere ganger, for å komme videre til profesjonsstudiet. Som Eline Kristiansen gjør.
Hun er enig i at den harde konkurransen sliter på studiemiljøet. Derfor er hun positiv til endringen – selv om det kan bety at døren lukker seg for henne.
– Det er bra at man slipper den intense konkurransen samlet i ett miljø, som det er nå. Jeg føler også at det er litt vilkårlig noen ganger – om man får A eller B på en eksamen, sier Kristiansen.
21-åringen har likevel to innvendinger mot den nye opptaksordningen.
– Man flytter egentlig bare problemet. Videregåendekarakterer kan også opplevelses som urettferdige og variere mellom fylker, skoler og lærere, sier hun.
Hun er heller ikke begeistret for at alle videregåendekarakterer, fra gym til geografi, skal avgjøre hvem som får bli psykolog. Med dagens ordning er det karakterene i de relevante innføringsfagene i psykologi som teller.
– Det beste hadde vært opptaksintervju eller noe annet som avgjør hvem som er egnet. Men jeg skjønner at det er vanskelig når vi er så mange, sier Kristiansen.
Vil ta opp videregåendefag
Hvis Kristiansens tredje og siste forsøk denne våren mislykkes er hun innstilt på å rykke tilbake enda et hakk.
– Da blir det forbedring av videregåendekarakterer. Jeg kan ta en generell bachelor i psykologi også, men har liksom bestemt meg for profesjon, sier hun.
Dekan Jarle Eid mener det er mer samfunnsøkonomisk med søking gjennom Samordna opptak i stedet for at studentene går det samme grunnfaget om igjen. Han viser til at man på Samordna opptak gjerne setter opp flere studievalg i prioritert rekkefølge.
– Kanskje du finner ut at andrevalget var greit, det og. Det er ikke lett å være 19 år og helt sikker på hva du skal, sier dekan Jarle Eid.
– Er det ikke mer relevant å ta opp de som gjør det best i psykologifagene enn de med best snitt fra videregående?
– Jo, men samtidig er det tre psykologikarakterer som avgjør alt. På videregående har du mange fag og et bredt spekter som utgjør snittet, sier Eid.
Universitetet i Tromsø er nå det eneste stedet i landet som har opptak til profesjonsstudiet i psykologi via et årsstudium.
Søketjeneste: Sjekk opptakskravene til alle landets studier
Søk opp studienes poenggrenser og ventelister (for høsten 2015)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.