– Det er upløyd mark i Norge, sier partner Harald Strømstad i advokatfirmaet DLA Piper om saken han fører for 250 tidligere elever ved Westerdals School of Communication.

Tidligere i mars ble det kjent at privatskolen har krevd for mye skolepenger fra elevene i perioden mellom 2002 og 2012.

Ifølge DNs overslag kan elevene ha betalt 70 millioner kroner for mye.

I tillegg til de 250 tidligere elevene Strømstad representerer, har en stor gruppe tidligere elever engasjert advokatfirmaet Steenstrup Stordrange.

Les også: Krevde for mye i ti år dnPlus

Aldri før har en lignende sak utspilt seg i Norge, ifølge Strømstad.

– Det er spesielt at en skole tar for mye betalt, den problemstillingen er ny. Så den videre håndteringen av dette vil kunne inneholde en del uprøvde spørsmål omkring hvordan slike store søksmål skal håndteres, sier han Strømstad.

100.000 per elev

Tirsdag meldte Kunnskapsdepartementet at det vil tilbakekreve 28 millioner kroner fra Westerdals, fordi skolen mottok statsstøtte for et tilbud som den ikke hadde godkjennelse for. I tillegg forbereder den nåværende Westerdals Oslo ACT krav fra tidligere elever som betalte for mye.

Skolen opplyste onsdag at det kan gjelde rundt 1300 tidligere elever.

Enkelte av kravene fra elever strekker seg over 100.000 kroner, ifølge advokaten.

– Det dreier seg om helt forskjellige krav, avhengig av hvor mye du har betalt og hvor lenge du har gått på skolen. De høyeste kravene kan være i overkant av 100.000 kroner eller mer per elev, sier Strømstad.

– Hvor raskt kan eventuelle utbetalinger skje dersom skolen erkjenner ansvar?

– Det er vanskelig for meg å spekulere i. I beste fall vil en løsning kunne være i havn før sommeren. Men en rettslig prosess vil kunne ta flere år. Denne saken inneholder aspekter som gjør at den neppe blir avgjort i én instans, sier Strømstad.

Vil ha snarlig løsning

Strømstad har på vegne av Westerdals-elevene stilt spørsmål til skolen om hvorvidt den erkjenner ansvar. Dette avventer han foreløpig svar på.

– Det er et spørsmål vi forstår at de trenger tid for å vurdere og svare på. Men vi forventer en snarlig tilbakemelding på det, sier han.Avhengig av hvordan svaret blir, vil Strømstad vurdere veien videre. Han håper på en snarlig forhandlingsløsning.

Les også: Kjøper krisehjelp fra Geelmuyden.Kiese.

– Men i ytterste konsekvens kan dette bli en rettssak. Og det vil bli den første av sitt slag i Norge. Vi håper virkelig at vi ikke havner der, sier han.

Tine Widerøe rektor ved skolen Westerdals Oslo ACT har pressemøte på Scandic Oslo City. Foto:
Tine Widerøe rektor ved skolen Westerdals Oslo ACT har pressemøte på Scandic Oslo City. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Uforskyldt

Rektor Tine B. Widerøe ved «nye» Westerdals Oslo ACT tar avstand fra den tidligere skoleledelsen og styret. Hun mener dagens elever og ansatte har kommet uforskyldt inn i situasjonen.

– Det var under et annet lovverk og under en annen skole. Vi gjør alt vi kan for å rydde opp i dette og gjenoppbygge tilliten, uttalte hun på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

– Hvem er det egentlig som er ansvarlig for dette?

– Jeg tenker at det er lite formålstjenlig å pålegge skyld. For vi er dessverre kommet i denne veldig vanskelige situasjonen, sier Widerøe.

– Det er vel forskjell på skyld og ansvar?

– Et styre og en ledelse har det overordnede ansvaret for en virksomhet, og i dette tilfellet den tidligere skolen, sier hun.

Hun vil ikke si om skolen kommer til å påta seg ansvar.

– Vi må forholde oss til de konkrete henvendelsene og de konkrete kravene som rettes til skolen. Selvfølgelig bruker vi også juridisk bistand i forbindelse med vurdering av gyldigheten i kravene som kommer til oss nå. Utover det kan jeg ikke kommentere.

Avtalt møte

Widerøe jobber nå med å skaffe seg en samlet oversikt over kravene som kan komme.

Fremover skal hun blant annet i møter med tidligere elever som har varslet krav om tilbakebetaling.

– Det er veldig krevende for oss å skulle ha dialog med cirka 1300 enkeltpersoner. For å få til en så god prosess som mulig, er det viktig at de klarer å organisere seg. Det er den prosessen vi opplever at elevene er i nå. Vi håper å få til et samlet møte og en god dialog, sier Widerøe.
 

Les mer: Krever tilbakebetaling fra Westerdals

Westerdals peker på forgjengerne

Utelukker ikke flere anmeldelser dnPlus  

 

Se DNtv:

Ledelsen ved Westerdals beklager:

Ledelsen ved Westerdals beklager
Nytilsatt rektor Tine Widerøe ved Westerdals beklager saken hvor skolen etterforskes for ulovlig å ha mottatt støtte, men viser til at feilene skal ha blitt begått av tidligere ledere og før en fusjon av tre privatskoler.
02:51
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.