Jeg er så fortvilet over at de må søke dispensasjon hvert år.
Randi Tyvold, mor til Helga Tyvold Drange (30) som er utviklingshemmet og bor i et bofellesskap som tester ut en ny turnusordning
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm skal legge frem en melding om arbeidsmiljø i løpet av våren. Det er hun som sitter med løsningen på mange av de problemene helse- og omsorgssektoren sliter med. Men i en kronikk i gårsdagens avis virker det som om hun ikke ser problemene.
Hun er fremdeles mest opptatt av å beskytte arbeidstagere som ber om å få slippe beskyttelsen. Hun skriver at arbeidsmiljøloven er landets viktigste helselov og at den beskytter pasientene.
Fortell det til avdelingslederen på et sykehjem som bryter loven og ber en av sine kolleger jobbe dobbeltvakt for å sikre pasientene retten til nødvendig helsehjelp. De bryter arbeidsmiljøloven av hensyn til pasientene.
Jeg tror de fleste som jobber i helsesektoren har et dypt ønske om å hjelpe pasientene, brukerne, beboerne og andre de har ansvar for. Jeg tror også de ønsker å være lovlydige mennesker. Men arbeidsmiljøloven gjør det vanskelig for dem.
De siste ukenes avsløringer har vist at både offentlige og private aktører bryter loven i et voldsomt omfang. Jeg ser det som et uttrykk for at det faktisk er vanskelig, ja kanskje umulig, å drive god omsorg og god personalpolitikk med dagens turnusregler.
Men hva sier Bjurstrøm: «Det argumenteres med at siden det er så mange brudd på arbeidstidsbestemmelsene, både i offentlig og privat sektor, så viser det at loven er for lite fleksibel. Dette er en skremmende holdning til en lov som ikke bare skal ivareta arbeidstagernes helse og sikkerhet, men også pasienter og andre omsorgstrengende».
Har hun glemt besøket hos Mildeveien bofellesskap for under ett år siden? Bjurstrøm ble så rørt at tårene rant da hun møtte utviklingshemmede Helga Tyvold Drange som fikk et nytt liv etter at bofellesskapet prøvde ut en ny turnusordning. Miljøterapeut Tone Thomassen kunne takket være den samme turnusen kombinere det å være enslig forsørger med å stå i full stilling.
Problemet er at de ikke vet om lykken får fortsette. De sentrale fagforeningene har siste ord når det gjelder unntak for arbeidsmiljølovens turnusbestemmelser, og Mildeveien har bare fått unntak for ett år av gangen. Selv når både pasienter, ansatte og arbeidsgiver er strålende fornøyd nekter fagforbundene å gjøre ordningen varig og forutsigbar.
Bjurstrøm har åpenbart tørket tårene. Hun insisterer på at fagbevegelsen fremdeles skal ha siste ord og at loven er bra og fleksibel som den er.
Drange måtte forholde seg til 25 personer for at den vanlige turnusen skulle gå rundt. Nå holder det med åtte personer, og Dranges mor snakker om livet før og etter den nye turnusen. Flere utviklingshemmede burde få samme ro og trygghet som det gir å forholde seg til færre personer. Det er en åpenbar belastning å måtte forholde seg til mange ulike personer når man trenger hjelp. Svært mange demente, eldre og syke kan også få et bedre liv dersom det ble lettere å forsøke med nye turnuser.
Bjurstrøm forsvarer dagens arbeidsmiljølov med hensynet til de ansatte. Hun skriver at «mange utenlandske arbeidstagere er av nød villige til å godta arbeidsforhold som en sivilisert stat ikke kan godta at finner sted».
Påfallende mange av bruddene på arbeidsmiljøloven skyldes at arbeidsgivere har gitt etter for blant annet svenske sykepleieres bønn om å jobbe mer når de er i Norge og så har mer fri når de er i Sverige. Sykepleier Andreas Papagiannis jobber i Norge og bor i Sverige. Han jobber mindre enn et årsverk og tjener bedre likevel bedre enn han ville gjort i Sverige. Han ber om lov til å jobbe slik norske oljearbeidere alltid har gjort. Men det er åpenbart ikke en sivilisert stat verdig. Bjurstrøm insisterer på å beskytte ham uansett hvor mye han og hans kolleger trygler om å slippe hennes beskyttelse.
Vi trenger en arbeidsmiljølov. Dagens lov sier at den alminnelige arbeidstiden ikke skal overstige 40 timer i gjennomsnitt per uke, men arbeidstagere og arbeidsgivere må i det minste selv få bestemme hvordan arbeidstiden skal fordeles i løpet av turnusen. Og det er definitivt ikke greit at sentrale fagforeninger har fått tildelt retten til å godkjenne unntak fra loven. Det må være Arbeidstilsynets jobb.
Dessuten bør det være en viss likhet for loven. Det som er akseptabel arbeidstid for leger bør også være akseptabelt for sykepleiere. Arbeidsturnuser som er lovlige i Nordsjøen bør også være det på omsorgsinstitusjoner på land.
Bjurstrøm bør endre arbeidsmiljøloven slik at den gjør det lettere å finne gode ordninger for pasientene, gir større frihet for de ansatte og viser større tillit til arbeidsgiverne. Dessverre tyder uttalelsene hennes på at hun er blind for problemene og strålende fornøyd med tingenes tilstand i helsesektoren. Hun er åpenbart mest opptatt av å være venn med fagbevegelsen.
Sofie Mathiassen er politisk redaktør i Dagens Næringsliv.
sofie.mathiassen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.