«A destabilized climate is the cost of deregulated, global capitalism»
Naomi Klein, «This changes everything»
Neste uke møtes miljøvernministre i Lima i Peru. Det er siste store runde med klimaforhandlinger før det skal hamres ut en ny klimaavtale i Paris om et år.
Naomi Klein kom i høst med en bok som legger listen høyt for suksess i klimaarbeidet: Kapitalismen bør avskaffes.
Kanadiske Klein (44) ble en av venstresidens superstjerner med bøker som «No Logo» og «The Shock Doctrine». Hennes bøker er blitt manifester for motstandere av frihandel, globalisering, markedsliberalisme og multinasjonale selskaper.
Med «This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate» kaster Klein seg inn i klimakampen. Klimaproblemet skyldes deregulert kapitalisme, globalisering og vekstøkonomien, ifølge Klein. Politikerne får ikke gjort noe fordi sterke kapitalinteresser hindrer dem. Løsningen er ikke å flikke på systemet. Vi må velge mellom «å la klimaforandringer endre alt ved vår verden eller endre nesten alt ved vår økonomi for å unngå den skjebnen».
I samme slengen med at klimaet berges ved at verdensøkonomien veltes om, skal endringene ifølge Klein blant annet gi folk gode jobber, skaffe rettigheter til innvandrere og urfolk og rette opp historisk urett som slaveri og kolonitid.
Det er ikke småtteri.
Kleins gamle kampsaker er fortsatt viktigst for henne også når hun skriver om klimaet. Et eksempel er hennes raseri mot en dom fra Verdens handelsorganisasjon (WTO). Den kanadiske provinsen Ontario innførte en støtteordning for fornybar energi, men krevde at det skulle være lokal produksjon av utstyret. WTO slo fast at det var i strid med handelsreglene.
Klein kaller det «an outrage». Men fri verdenshandel og global konkurranse er noe av det som bidrar til at prisen på solenergi nå raser nedover. Det er stort sett ikke proteksjonisme som har gitt verden billigere og bedre teknologi på andre områder heller.
Kommentator Hans K. Mjelva skriver i en anmeldelse i Bergens Tidende at «Boka til Klein heng ikkje i hop». Den som leser så langt som til når Klein kobler egne spontanaborter og problemer med å få barn til et slags globalt infertilitetsproblem for Moder Jord, kan oppleve at det er en forsiktig karakteristikk.
En av dem som er blitt fenget av Kleins bok, er Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, som anmeldte den i Aftenposten. Støre lar seg fascinere av en bok som ville gitt hans forgjenger Jens Stoltenberg utslett på hele kroppen. Det bidrar ikke akkurat til å gjøre det klarere hvor Aps klimapolitikk egentlig er på vei. Stoltenberg ville revet seg i håret over Kleins syn på økonomi og marked, der hun ligger et sted mellom Rødt og Miljøpartiet De Grønne.
Kleins alternativ til kapitalismen er uklart. Men hennes klimavisjon ser ut til å være at alle produserer sitt eget solcellepanel i et lokalt eid kooperativ.
Støre tolker henne velvillig som en slags nordisk sosialdemokrat og er mest opptatt av Kleins beskrivelse av hvordan folkelige bevegelser trengs for å sette fart i klimapolitikken.
Hun har et poeng. Når det kinesiske lederskapet nå skjerper klimapolitikken, er en av grunnene at folk ikke lenger finner seg i å bli kvalt i forurensning. Politikere trenger et press fra befolkningen for å ha mandat til å handle i klimasaken. Men Klein vil ha mer. Hun vil ha et press fra befolkningen for å avskaffe – eller i det minste radikalt forandre – kapitalismen. Men særlig verdens fattige vil ha problemer med å akseptere at veksten skal stoppe før de har fått lys i huset.
Klein har rett i at kapitalismens suksess bygger på utslipp som er ødeleggende for klimaet. Men svaret er regulering, CO2-prising og styring. Markedet har skapt utslippene. Men hvis det ikke er mulig å bruke det samme markedets kreativitet, effektivitet og fleksibilitet for å få utslippene ned, har verden virkelig problemer.
Selv om mye er usikkert om klima, er noe ganske klart: Verden har ikke tid til å finne opp en ny økonomi.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.