Øren vart eg
og ovdrukken
hjå den frode Fjalar.
Best er gildet,
gjeng du ut att
heil i sinn og sans.
Håvamål
Noen vil forgjeves forsøke å åpne døren til Vinmonopolet i dag. Etter et par-tre forsøk vil de oppdage lappen der det står «Pinse».
Den som ikke får kjøpt en flaske hvitvin til rekene, blir nok irritert. Men det er øl å få i butikken. Dessuten får de en unik anledning til å tenke over norsk alkoholpolitikk. Og LO.
Den stengte døren er en kuriositet. Neste pinseaften kan den være åpen. Helseminister Bent Høie har sendt på høring et forslag om at Vinmonopolet skal kunne være åpent på jul-, nyttårs-, påske- og pinseaften. Valgdager også. På Stortinget ligger det an til bredt flertall.
SV og Arbeiderpartiet er for. Venstre er for. Ja, selv Kristelig Folkeparti har sagt ja.
– Jeg tenker at vi med dette forslaget øker legitimiteten til Vinmonopolet, sa KrF-leder Knut Arild Hareide i vinter.
Nå har partiet riktignok rygget litt. Paal André Grinderud, som vokste opp med en alkoholisert mor, demonstrerte nylig foran Stortinget mot åpent pol på julaften. Så nå vil KrF at det fortsatt skal være julefred mellom hyllene med Cabernet og Nebbiolo. Påminnelsen om at alkohol skaper en sørgelig julehøytid for altfor mange barn, får også Ap til å vakle litt om juleåpent pol.
Men flertallet er solid, i alle fall for åpent pol de andre aften-dagene og på valgdagen. Politikerne følger den oppskriften de har fulgt i snaut 20 år: Kranen skrus opp enda litt til for å bevare en ganske streng alkoholpolitikk.
Strategien har bidratt til å gjøre Vinmonopolet til en suksess. Polet havner høyt opp på omdømmebarometer. Og i den store innbyggerundersøkelsen er Vinmonopolet nesten like populært som kommunale bibliotek, selv om bøkene på biblioteket er gratis. Det kan man knapt si om varene hos Vinmonopolet.
Det har ikke alltid vært slik. På 1990-tallet var misnøyen med alkoholpolitikken ganske stor. Polet var under ganske stort press. Høsten 1996 startet sosialminister Hill-Marta Solberg (Ap) en omlegging som berget polet. Antall polutsalg er kraftig trappet opp. De lange køene er borte takket være selvbetjening. De ansatte har fått tid til å gi kundene råd. Åpningstidene er forsiktig utvidet. Og i distriktene kan folk få levert polvarer på posten.
Mens tilgangen via polet er utvidet, er også tilgangen via andre kilder blitt større. Folk reiser mye mer enn før, så flere kan oftere handle taxfree. Samtidig er taxfreekvoten utvidet, og det er innført taxfreesalg ved ankomst. På Gardermoen tvinges passasjerene forbi flaskene uansett hvor trofaste KrF-velgere de måtte være.
Nå får folk enda flere taxfreeposer å dra på. Fra 1. juli kan folk som ikke kjøper tobakk, kjøpe to flasker vin ekstra. Dermed kan folk slepe med seg seks flasker vin og to liter øl. På den lange listen over alkoholrelaterte helseplager må man legge til «kink i ryggen».
Samtidig tynger alkoholavgiftene mindre enn før. Spørreundersøkelser gjort for Skattebetalerforeningen viser at i 2006 mente 53 prosent at alkoholavgiften var for høy. Ifjor var tallet 39 prosent.
Økt tilgang på taxfree kan ha bidratt. En annen viktig forklaring er lønnsveksten. De fleste har fått bedre råd. De må jobbe kortere per flaske. Et regneeksempel fra Blå Kors og avholdsorganisasjonen Actis viser at en whiskyflaske folk i 1990 måtte jobbe 3,9 timer for å få råd til, kan de nå kjøpe etter 1,9 timer.
Så folk har fått bedre råd til å handle på Vinmonopolet, og det er blitt enklere å gjøre det. Men ikke på pinseaften.
Nå ser poldøren ut til å åpnes også i pinsen. Men det er ikke sikkert. Polet skal vurdere om det blir lønnsomt. Og dessuten er det noen andre som vil ha et ord med i laget. For ikke å si et veto.
I tarifforhandlingene klarte LO-forbundet Handel og Kontor denne uken å beholde de polansattes avtalefestede fri på aftendagene. Det er lett å forstå at de ansatte ikke vil gi fra seg fridager sånn uten videre. Mer dristig er det at Handel og Kontor bruker alkoholpolitikk som argument.
– Medlemmene våre er opptatt av at norsk alkoholpolitikk skal ligge fast, sa forbundsleder Trine Lise Sundnes i DN.
Hun mener altså at alkoholpolitikken skal styres av LO i en tariffavtale, ikke av landets folkevalgte på Stortinget. Den som forgjeves prøver å åpne poldøren i dag, men blir møtt av skiltet «Stengt på grunn av pinse», kan altså neste år bli møtt av skiltet «Stengt på grunn av LO».
Det ville nesten være verdt det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.