Statoil-konserntillitsvalg Bjørn Asle Teige i SAFE er ikke overrasket over at Statoil-sjef Helge Lund gir seg, og mener han kan takke en høy oljepris for at Statoils markedsverdi har steget fra 189 til 500 milliarder kronen siden han tok over for ti år siden.
Hadde oljeprisen ligget mellom 20 og 30 dollar, og ikke som dagens 80-90, så hadde det gått «uhyggelig dårlig», påpeker han.
- Han har hatt stor effekt av at oljeprisen har gått fra 20 dollar fatet til over 100 dollar, og det er det som har dratt opp verdiskapningen, ikke nødvendigvis industriell tenkning. Etterpåklokskap er alltid enkelt, sier Teige til DN.
- Drahjelp av oljeprisen har vært hans store fordel, sier han.
Safe stiller spørsmål ved strategien som er lagt de senere årene, og maner til offentlig debatt om hvordan Statoil skal drives og hvordan man best skal ivareta norske ressurser.
- Det er viktig, sier fagforeningstoppen.
Statoil har solgt eierandeler for over 140 milliarder kroner de siste tre årene. Teige er sterk kritisk til at Statoil har solgt ut produksjon på 130.-140.000 fat oljekvivalenter per dag.
Han tror også avgangen har sammenheng med dette.
- Det er summen av det. Vårt utgangspunkt er at det har betydning, og det kan være flere som har ment det har vært på tide å gjøre et bytte, sier Teige.
- Er det ingenting du vil trekke frem positivt om lund?
- Jo , det er klart at han har sine gode ting, og det er satt igang flere nye store prosjekter som har vært veldig positivt. Det er vi svært glade for, sier Teige.
- Ofte er 90 prosent av det vi gjør gode ting, og så er det 10 prosent som vi debatterer hissig og hvorfor og så videre, sier han.
Han ønsker Eldar Sætre velkommen som midlertidig ny toppsjef. Sætre sitter i konsernledelsen i dag, og er en "stødig kar", påpeker fagforeningstoppen.
- Vi har tillit til ham og vi ser frem til et klokt samarbeid med ham i tiden som kommer, sier Teige.
Han ble sammen med ledende tillitsvalgte informert om Lunds avgang av styreleder Svein Rennemo og Lund selv i morgentimene onsdag.
- Helge Lund takket for seg, og han går jo på dagen, så vi regner med at han er ute av dørene ved dagens slutt, sier Teige, og legger til at det ofte nok er best med en "clean cut".
Helge Lunds fratreden i Statoil kommer heller ikke som en stor overraskelse for SAFE-leder Hilde-Marit Rysst
Hun beklager ikke Lunds avgang, men mener den har tvunget seg fram på grunn av et stadig mer distansert forhold mellom Lund og de ansattes organisasjoner. Rysst ønsker Lund lykke til i ny jobb.
- Det er tatt beslutninger i Statoil de senere årene som klart har undergravet det som var en av grunnideene bak opprettelsen av Statoil, nemlig å være et lokomotiv for norsk industriutvikling og etablering av arbeidsplasser. Salg av store forretningsområder og en prioritering av utenlandssatsing på bekostning av norsk sokkel har vært i strid med det SAFE mener Statoil skal være. Salg av felt og feltandeler på norsk sokkel hører også med i dette bildet. Statoil ble i sin tid opprettet for å forvalte oljeformuen på vegne av oss alle. Det er for meg vanskelig å se disse salgene i et slikt perspektiv, sier Rysst
Alt om Helge Lunds avgang:
- Han er interessert i penger som alle andre
- Mye vi skulle sett Statoil gjorde annerledes
Lund blir toppsjef i britiske BG
Denne mannen blir Helge Lunds vikar
- En nesten umenneskelig prestasjon
- En svakhet at Helge Lund går av nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.