– Brussel er Europas hjerte, det er her det skjer!

Helt siden hun først fattet interesse for EU som student på Blindern har Elma Drinjakovic (28) arbeidet med Europa. Etter praktikantstillinger i blant annet EFTA og generalsekretariatet i Europakommisjonen har hun slått rot i Brussel og jobber i konsulentselskapet Kreab & Gavin Anderson.

– EU påvirker hverdagen i Norge mye mer enn nordmenn er klar over. Mange viktige beslutninger tas her, sier hun.

Drinjakovic mener nordmenn har et godt rykte i Brussel, men blir ofte møtt med nysgjerrighet.

– Folk lurer jo på hva en nordmann gjør i Brussel. Jeg synes det er veldig spennende å være en del av det store europeiske samarbeidet.

Internasjonal boble

– På kontoret i Brussel er vi rundt 40 ansatte med 21 ulike nasjonaliteter, det er et utrolig internasjonalt miljø. Her snakker alle tre eller fire språk, sier hun.

Drinjakovic kom til Norge fra Bosnia Herzegovina da hun var syv år og snakker selv flere europeiske språk.

– I Brussel har man stor forståelse for kulturelle forskjeller, men med så mange nasjonaliter er det jo ganske imponerende at vi klarer å samarbeide.

Hun beskriver livet i Brussel som en internasjonal boble i det belgiske samfunnet, men understreker at det er store forskjeller mellom en jobb i EU-systemet og en jobb på det private markedet.

– Mens man i EU har skattefritt arbeid og egne ordninger er jeg en del av det belgiske arbeidsmarkedet. Her betaler jeg mer skatt enn hjemme og får likevel mindre sjenerøse velferdsordninger.

Internasjonal erfaring

For Drinjakovic er utenlandserfaringen mer enn verdt de tapte pensjonspoengene. Hun mener Norge trenger flere ledere med internasjonal arbeidserfaring.

– Når man jobber i utlandet blir man veldig selvstendig, i tillegg til at man får innblikk i ulike kulturer og hvordan mennesker fungerer. Det skaper gode ledere.

Selv nyter Drinjakovic livet i Brussel, og har ingen planer om å reise hjem med det første.

– Når det er sagt, om jeg får en telefon fra statsministerens kontor sier jeg selvfølgelig ikke nei.

 

Les om flere unge nordmenn i utlandet:

Som 14-åring bestemte Vilde (25) seg for å jobbe for FN når hun ble stor

Rørrleggeren som ble toppsjef i USA

Dan Bjørke (28) satset alt i Shanghai(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.