Christen Sveaas oppretter et stipend for norske studenter som vil gå i hans fotspor. Fra og med i høst skal investoren sponse fire norske studenter i året som vil ta en mastergrad på sveitsiske Universität St. Gallen (HSG).

Siviløkonom Sveaas er selv én av rundt 400 nordmenn som er utdannet ved HSG siden 1947.

– Stipendordningen uttrykker min takknemlighet for utdannelse og opplevelser ved det tradisjonsrike HSG, sier han i en pressemelding.

Stipendet lanseres offisielt med en mottagelse i Oslo onsdag med blant andre St. Gallen-rektoren og representanter for NHH og BI tilstede.

Les også: Her er skolene som kan gi deg 66.000 ekstra i året

1,2 mill over tre år

Gjennom investeringsselskapet Kistefos AS har Sveaas i snart ti år gitt pengestøtte til nordmenn som tar en mastergrad innenfor offentlig administrasjon ved Harvard Kennedy School i USA. I alt 16 studenter har fått tildelt stipend siden oppstarten.

Det nye stipendet skal dekke studieutgifter i Sveits og beregnes til rundt 100.000 kroner per person i året.

I første omgang er det planlagt at «Kistefos St Gallen Masterclass Scholarship» skal deles ut til totalt 12 personer i løpet av de tre neste årene. Det blir rundt 1,2 millioner kroner tilsammen.

Støtten skal ifølge pressemeldingen gå til «fremtredende bachelorstudenter, i første rekke fra NHH og BI».

Les også: Investor oppretter Harvard-stipend

Ikke «fiskestim» til Sveits

Arve Solheim, leder for HSG Alumni Club Norge, er glad for at Sveaas nå også vil sponse økonomistudier i Europa.

– Vi er europeere. Kulturelt sett er det en annen tilnærming til nærings- og arbeidslivet i Europa enn i USA, sier Solheim.

Lederen i foreningen for tidligere St Gallen-studenter håper dessuten stipendet vil bidra til å snu en negativ trend. Andelen norske studenter på St Gallen har falt kraftig siden toppårene på 60-70-tallet.

Les også: Valutasjokk for norske studenter

– Det er flere forhold som har gjort at antallet norske studenter er gått ned. Det ene er levekostnadene i Sveits. Det andre er at tysk som språk har vært en hindring. Det tredje er fremveksten av økonomisk-administrativ utdannelse i Norge – med blant annet voldsom vekst på BI og utvikling av økonomiutdannelser på mange regionale høyskoler. Og så er det litt «fiskestim» som St Gallen hadde glede av i 60-70-årene, og universiteter i Australia har hatt glede av senere, sier Solheim.

– Da er det viktig å minne om at levekostnadene i Sveits er ikke annerledes enn i Norge, og at masterstudiet kan gjennomføres på engelsk, sier Solheim.

Får hjelp etter studiene

I tillegg til stipendene er det opprettet partneravtaler med selskaper som har aktiviteter både i Norge og Sveits: Roche Diagnostics, Nestlé, PwC og Bjørn Johansson Associates AG. Disse bidrar ikke med penger, men skal følge opp stipendmottagerne under og etter mastergraden.

– De har forpliktet seg til å ta en lang samtale med kandidatene med formål om å finne en løsning enten i form av et internship eller andre muligheter for engasjement, eller i det minste tilby karriereveiledning, sier Solheim.

Solheim sitter i komiteen som skal velge søkere til St. Gallen-stipendet. Der sitter også: Finansdirektør Tone Bachke i Kistefos, BI-professor Tom Colbjørnsen, forskningssjef Asle Toje ved Nobelinstituttet, administrerende direktør Elisabeth Brochmann ved Hotel Continental og Einar H. Braathen i Bain & Company.

DNtv: Tips til hva du skal se etter på visningen

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.