Ifjor valgte mer enn 24.000 norske studenter å studere i utlandet. Aldri før har det vært så mange, og det forventes en økning også for kommende skoleår.
Dersom du skal studere utenlands kan du også søke økonomisk støtte på samme måte som for studier her hjemme, dersom studiestedet er godkjent av Lånekassen.
For utenlandsstudenter kan imidlertid studiebudsjettet variere mye dersom man ikke tar høyde for endringer i valutakursene.
- I tillegg til årets relative reduksjon i levebudsjett, kan valutaendringer resultere i et enda mindre studentbudsjett for norske studenter i utlandet, sier Silje Sandmæl , forbrukerøkonom i DNB.
Holder ikke etter valutaendring
ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet, får flere tilbakemeldinger fra studenter som sliter med økonomien.
- Nå i vår var det studentene i Storbritannia som spesielt fikk kjenne på endringene i valutakursene da pundet steg kraftig i forhold til kronen. Da ble vi kontaktet av alt for mange studenter som ikke fikk økonomien til å gå rundt, forteller tidligere president i ANSA, Vibeke Munthe-Kaas.
Les DN Talents blogger Olav Schewes innlegg om Valutasmell
Munte-Kaas opplevde selv å måtte bruke 8000 kroner fra egen lomme for å betale skolepenger i Australia etter at beløpet fra lånekassen ikke holdt etter valutaendring.
Setter valutakursen én gang
Lånekassen setter valutakursen den 1. april hvert år. Studiestøtte blir deretter utlevert to ganger i året, basert på samme kursen, til studentene.
Munthe-Kaas reagerer på at lånekassen kun setter valutakursen én gang i året.
Hun ønsker ikke at studentene skal sitte igjen som valutaspekulanter. Da hun selv var student i Australia prøvde hun å lese valutakursene, men forteller at hun fort tapte 2000 kroner på å betale skolepengene til feil tid.
ANSA mener det er staten som bør ta støyten for valutaendringer, ikke studentene selv.
- Vi prøver å få med oss Kunnskapsdepartementet. Sist gang la vi frem et ønske om at studenter skal få utbetalt lån og stipend i lokal valuta. Det mente departementet studentene selv ikke ville, for å ikke miste en eventuell gevinst. Men etter mer enn ett år som president i ANSA, vil jeg si meg uenig. Studenter ønsker seg sikkerhet, ikke tap og gevinst, forklarer Munthe-Kaas.
Ta ut dollar med en gang
Skal du studere i for eksempel USA, kan det være lurt å sikre seg ved å åpne en dollarkonto med en gang, råder valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets.
På den måten sikrer du pengene dersom dollaren skulle bli mye dyrere. Blir den billigere derimot, mister du gevinsten på det.
Sjekk valutakursen her
- Hvis du nå sitter og vurderer om du har råd til å studere utenlands og ser at det går bra nå, men en stor endring har du ikke råd til, da bør du i hvert fall kjøpe litt dollar nå, når du vet hva den er, sier Eek-Nielsen.
Han legger til at det er veldig vanlig at valutakursene svinger veldig, men ved å binde dem i en valutakonto nå, fjerner du de største givinst- og tapmulighetene.
Les også:
Større taxfree kan bety færre Vinmonopol
- Studenter i dag er avhengige av litt hjelp hjemmefra (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.