Alibaba-sjefen advarer om massiv boble: – Datasentre bygges på spekulasjon
Alibabas toppsjef Joe Tsai mener teknologiindustrien står i fare for å gå inn i en ny boble. Han stiller seg skeptisk til amerikanske planer om investeringer på flere hundre milliarder dollar i KI-datasentre.
– Det bygges datasentre på ren spekulasjon, advarte Alibabas toppsjef, Joe Tsai, i et innlegg under HSBC Global Investment Summit i Hongkong på tirsdag.
– Bekymret
Den mektige toppsjefen for et av Asias største og mest verdifulle selskaper advarte om at datasenterbyggingen for å bygge kapasitet for kunstig intelligens i stor grad skjer uten dekning av det faktiske behovet.
– Jeg blir bekymret når mange milliarder investeres uten en klar plan, sa Tsai.
Han advarte mot prosjekter som settes i gang uten kunder eller brukere. Han pekte blant annet på det amerikanske Stargate-prosjektet med planlagte investeringer på 500 milliarder dollar over fire år.
– Jeg er fortsatt forbløffet over hvilke summer det snakkes om i USA knyttet til investeringer i kunstig intelligens. Man snakker seriøst om investeringer på 500 milliarder dollar, og flere prosjekter til hundrevis av milliarder. Jeg tror ikke det er helt nødvendig, sa Alibaba-sjefen.
Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) og Meta har bekreftet investeringer på 320 milliarder dollar i 2025. I tillegg kommer planlagte investeringer fra selskaper som hver for seg har store planer.
– Jeg begynner å se starten på en boble. Noen av datasentrene bygges på spekulasjon uten avtaler med kunder, sa han.
Store investeringer
Alibaba har mobilisert kapital og bygger datasentre for bruk til kunstig intelligens i Kina og Sørøst-Asia. Selskapet bekreftet investeringer på 380 milliarder yuan (52 milliarder dollar) i februar over de neste tre årene i datasentre og kunstig intelligens-infrastruktur.
Land som Malaysia, India og Thailand tilbyr subsidier, billig energi og tomter for å tiltrekke seg investeringer i datasentre. Oracle er i gang med investeringer på 6,5 milliarder dollar i Malaysia. Google har planlagt over tre milliarder dollar i Malaysia og Thailand.
– Det er stadig flere aktører og fond som dukker opp og forsøker å hente inn milliarder i kapital, sa Alibaba-sjefen.
Dette bekreftes av myndigheter, investeringsfond og selskaper. De siste to ukene har flere
– Den sterke etterspørselen etter datasenterkapasitet har vekket interesse hos en stadig bredere gruppe kapitalinvestorer og finansieringsaktører i Asia og stillehavsregionen, sier advokatpartner Yemi Tepe hos Morrison Foerster, som har erfaring med å utarbeide avtaler, til South China Morning Post.
Forstyrre markedet
Det er to måneder siden det kinesiske oppstartsselskapet Deepseek sjokkerte teknologiindustrien med å lansere en språkmodell som var langt mer effektiv og billigere i bruk enn de amerikanske konkurrentene fra OpenAI, Google, Microsoft, Amazon og Meta.
Siden har nærmere 20 kinesiske selskaper lansert tilsvarende KI-modeller. De har vist at det er mulig å bruke enklere og billigere dataprosessorer. De fleste kinesiske modellene er foreløpig gratis å bruke.
– Hvis hensikten til de kinesiske selskapene er å forstyrre markedet og ta markedsandeler, har det fungert. De kan tåle tap nå, men det vil ikke være gratis for alltid, sier James Wilton i Monevate, et konsulentselskap for teknologiselskaper, til Bloomberg.
– Pengene ligger i maskinvaren
Teknologiinvestor Balaji Srinivasan, med bakgrunn som teknologigründer og partner i det innflytelsesrike venture capital-selskapet Andreessen Horowitz, mener han forstår den kinesiske strategien.
– Kinas strategi er å gjøre komplementær teknologi til en handelsvare. Derfor venter jeg et massivt trykk på åpne kildekodemodeller – fra dataanalyse og robotikk til bildegenerering – i månedene som kommer, skriver han på X.
Han mener planen er å flytte lønnsomheten fra KI-drevet programvare til maskinvare.
– Pengene ligger i maskinvaren. Dette er i bunn og grunn samme metode de brukte mot amerikansk industri: kopiere, optimalisere, skalere og deretter undergrave originalen med lave priser, skriver Balaji Srinivasan.
*