Innsidere solgte alt før digital valutakollaps
Kaoset på verdens digitale valutamarkeder i forrige uke skyldtes uttalelser om innstramninger i handelen i Sør-Korea. Ansatte i landets finanstilsyn er under etterforskning for innsidehandel.
Etter å ha nådd en topp i midten av desember på 20.000 dollar, har kursen på den digitale valutaen bitcoin falt. Onsdag var den nede på 9150 dollar ved flere digitale børser.
48 timer senere var den nesten 12.000 dollar. Svingningene er rykte- og nyhetsbaserte.
Halveringen i kursen skyldes meldinger om at Sør-Korea forsøker å regulere digitale valutaer. Det skjer flere transaksjoner ved de koreanske digitale børsene Bithumb, Coinone og Korbit enn samlet ved Seoul-børsen. Kursene i Sør-Korea ligger høyere enn på internasjonale markeder.
Den sørkoreanske justisministeren sa uten forvarsel for ti dager siden at Sør-Korea ville stenge landets digitale valutabørser og forby handel i digitale valutaer. Dette ble fulgt opp av «lekkasjer» fra finansdepartementet og finanstilsynet om at dette var nært forestående.
Bitcoin
- Digital valuta bygget på blokkjedeteknologi som lar brukeren sende penger hvor som helst, når som helst.
- Utviklet av Satoshi Nakamoto i 2008 og 2009. Navnet antas å være et pseudonym.
- Har ingen sentral utsteder eller kontroll.
- Transaksjonen er offentlig, men partene forblir anonyme.
- Blokkjede er teknologien bak desentraliserte valutaer, som bitcoin og ethereum.
Denne innsideinformasjonen ble brukt av ansatte i det sørkoreanske finanstilsynet til å kjøpe og selge digitale valutaer før forrige ukes krasj i kursene.
– Vi har bekreftelse på at dette skjedde, sa finanstilsynets leder Choi Heung-sik under en høring sist torsdag.
Bitcoin-kursen var på 17.200 dollar 7. januar. Det var store kursbevegelser før den stupte i midten av januar. Den konkurrerende ripple-valutaen falt fra tre dollar i begynnelsen av januar til under én dollar sist onsdag.
Det er nedsatt to komiteer som skal vurdere kryptovalutaens fremtid i Sør-Korea. Et regelrett forbud er blitt møtt med protester. Over 250.000 har undertegnet et opprop hvor de blant annet sier at investeringer og risiko er et privat anliggende.
Selv om Sør-Korea vil forby handel i digitale valutaer, mener eksperter at dette ikke vil stanse handelen fra Sør-Korea for investorer som allerede driver med utstrakt handel.
Leder for det sørkoreanske konkurransetilsynet mener det ikke er realistisk å forby handel i digitale valutaer.