Professor om Johnsons brexit-nederlag: – Han virker lite berørt

Boris Johnson ville heller dø i en grøft enn å be EU om utsettelse. Han gjorde det likevel.

Storbritannias statsminister Boris Johnson er fortsatt selvsikker på at han vil klare brexit innen 31. oktober, skriver han i et brev til EU-president Donald Tusk.
Storbritannias statsminister Boris Johnson er fortsatt selvsikker på at han vil klare brexit innen 31. oktober, skriver han i et brev til EU-president Donald Tusk.Foto: Jessica Taylor/AFP/NTB Scanpix

Sent lørdag kveld – etter heftige diskusjoner i det britiske parlamentet – gjorde statsminister Boris Johnson det han på død og liv ville unngå: be EU om en ny brexitutsettelse.

– Det var et stort tap for Johnson, og det satt langt inne for han å be om utsettelse. Men selv om det var et nederlag, virker han lite berørt. Uansett hva som skjer har han et mål om å få Storbritannia ut av EU, sier professor Kristian Steinnes ved NTNU som har fulgt brexitprosessen tett.

Johnson sendte nemlig et tilleggsbrev, denne gangen signert med sitt eget navn, til EU-presidenten. Der argumenterte han mot budskapet i sitt opprinnelige brev. Opposisjonen har kalt Johnsons oppførsel for umoden, arrogant, og har sammenlignet han med USAs president Donald Trump.

– Jeg er enig med dem i det. Johnson hadde ikke trengt å sende tilleggsbrevet, EU-partnere vet godt hva han mener. Han har uttalt at han heller vil dø i en grøft enn å utsette brexit. Nå blir han tvunget til akkurat det, sier han.

Dette tilleggsbrevet sendte Boris Johnson til Donald Tusk. Der argumenterte han mot en ny brexit-utsettelse.
Dette tilleggsbrevet sendte Boris Johnson til Donald Tusk. Der argumenterte han mot en ny brexit-utsettelse.Foto: Downing Street/AP/NTB Scanpix

Vil tenke seg godt om

Da Parlamentet samlet seg for første gang på en lørdag på 37 år, kjempet Johnson iherdig for flertall for skilsmisseplanen han har forhandlet frem med EU. Til tross for nederlaget er det fortsatt høyst usikkert om brexit blir utsatt eller ikke.

Alle EUs medlemsland må godkjenne utsettelsen for at det blir noe av. Samtidig jobber Johnson knallhardt for å få flertall for avtalen. Neste uke skal han gjøre et nytt forsøk for å få den til avstemning i parlamentet.

– Det er en mulighet for at EU sier nei til utsettelsen, men jeg vil ikke si at det er det mest sannsynlige. De vil helst unngå et Storbritannia som forlater unionen uten en avtale, så de kommer til å tenke seg godt om, sier Steinnes.

– Johnson mangler ikke mange stemmer. Det er ganske nært nå, så det er en mulighet for at han får flertall for avtalen neste uke, sier han.

En opptelling BBC gjorde lørdag viste at 303 representanter ville stemme for avtalen, 301 ville stemme imot, mens 35 var usikre. Hvis alle representantene stemmer må Johnson ha 320 av dem for å få flertall.

Fortsatt selvsikker

I det signerte brevet til Tusk skrev Johnson at flere av dem som stemte mot regjeringen lørdag har varslet at de vil stemme for en ny avtale og ratifisere den uten utsettelse.

– Jeg er fortsatt selvsikker på at vi vil fullføre prosessen innen 31. oktober, skriver han i brevet.

Mens Parlamentet var samlet lørdag, demonstrerte flere titusener mot brexit på plassen utenfor. Demonstrasjonstoget var organisert av bevegelsen People’s Vote, som tar til orde for en ny folkeavstemning.

Titusenvis av demonstranter marsjerte gjennom Londons gater lørdag.
Titusenvis av demonstranter marsjerte gjennom Londons gater lørdag.Foto: Victoria Jones/AP/NTB Scanpix

– Det britiske folk er møkklei, men problemet var at de ikke visste hva de stemte for. Det er ulike oppfatninger av hva brexit innebærer, sier Steinnes.

Professoren tror at en folkeavstemning er et mulig utfall hvis det blir nok en brexit-utsettelse.

– Parlamentet er ganske satt. Hvis de skal løse opp i situasjonen må de enten oppløse parlamentet og lyse ut nyvalg, eller arrangere en ny folkeavstemning.

Publisert 20. oktober 2019, kl. 09.11Oppdatert 20. oktober 2019, kl. 11.23
BrexitBoris JohnsonEUDonald Tusk