«Oppspinn!» – Kina raser mot påstander om overkapasitet og sanksjoner

Mens økonomien vakler, prøver Kina å styrke båndene med Australia og New Zealand i et forsøk på å dempe effekten av vestlige sanksjoner.

Kinas statsminister Li Qiang forsøker seg på en sjarmoffensiv og pandadiplomati under rundreisen i New Zealand og Australia. Her fra Adelaide Zoo, som skal få nye pandaer på utlån fra Kina.
Kinas statsminister Li Qiang forsøker seg på en sjarmoffensiv og pandadiplomati under rundreisen i New Zealand og Australia. Her fra Adelaide Zoo, som skal få nye pandaer på utlån fra Kina.Foto: Asanka Ratnayake/AFP/NTB

Historisk lav utlånsvekst

Kina holder fast ved det økonomiske vekstmålet på «rundt fem prosent» for 2024, satt under Folkekongressen i mars. Eiendomssektoren, som før kollapsen for fire år siden utgjorde nesten 30 prosent av den samlede økonomiske aktiviteten i Kina, ligger fortsatt nede med brukket rygg.

Flere av de største eiendomsutviklerne er i realiteten konkurs. Kommuner og provinser forsøker å stille opp med finansiering for å ferdigstille boligprosjekter. De fleste kinesiske familier har bundet opp det meste av privatøkonomien i boliger og eiendomsmarkedet.

Nye statistikker viser at kinesiske boliglånskunder prioriterer å nedbetale lån.

– Folk føler at det ikke gir mening å betale en høy boliglånsrente med lav avkastning fra investeringer. Så de velger å nedbetale, sier direktør Tracy Wan hos Fitch Ratings til Financial Times.

Nedbetaling av lån går på bekostning av økt privat forbruk. Kinesere reiser langt mindre utenlands enn før pandemien. I mai økte det private forbruket med 3,7 prosent sammenlignet med for ett år siden. Før pandemien lå detaljhandelsveksten på godt over syv prosent.

Utlånsveksten har aldri vært lavere i nyere tid enn den var i mai, da den falt til 9,3 prosent – 0,3 prosentpoeng lavere enn i april.

– Det var sannsynligvis for tidlig å forvente at redningspakken for eiendomssektoren skulle ha noen innvirkning på boliglån. Uansett sank utlånsveksten til husholdningene til sitt laveste nivå noensinne, sier sjeføkonom for Asia hos Capital Economics, Mark Williams, i en rapport.

Handelsvekst til tross for støy

Kinas statsminister Li Qiang er midt i et ukelangt besøk til New Zealand og Australia. Budskapet han har lagt frem i begge land i møter med politikere og næringslivstopper et at «Kina ønsker å styrke det strategiske samarbeidet».

– Australia er unikt posisjonert for å koble sammen Vesten og Østen, og er viktig for globalisering og en multipolar verden, sa Li ved ankomst til den australske byen Adelaide.

Australia har tilbrakt flere år i fryseboksen etter at den forrige regjeringen ønsket en etterforskning rundt opphavet av pandemien. Kina svarte med å utestenge australsk vin, kjøtt og råvarer. Nå er disse sanksjonene fjernet. Handelen mellom de to landene nådde nye rekorder i 2023.

– Det økonomiske forholdet er veldig sterkt og vokser til tross for all støyen, sier professor Hans Hendrischke ved Sydney Business School til Financial Times.

– Oppspinn!

USA og EU har innført straffetoll på blant annet elektriske biler fra Kina de siste ukene. I USA vil tariffene bli firedoblet til 100 prosent og i EU vil de havne på inntil 48 prosent. Kina beskyldes for å dumpe produkter på utenlandske markeder for å opprettholde en økonomisk vekst.

Dette har Kina avvist på det sterkeste.

– Enkelte vestlige land hevder det er industriell overkapasitet innenfor elektriske kjøretøy, solcellepaneler og batterier. Dette er oppspinn, sier forsker He Weiwen ved Center for China and Globalization til den statseide avisen Global Times, som alltid representerer det offisielle synet.

Kinesiske medier har kritisert USA, Japan og de største europeiske landene om å være proteksjonistiske de siste dagene mens landene var samlet til toppmøtet i G7-landene i Italia.

– Historien de forteller om overkapasitet er drevet av deres egen angst og at de ikke er i stand til å konkurrere innenfor nye industrisektorer. Det er mangel på selvtillit. De forsøker å merke Kinas konkurransedyktige sektorer for å ha overkapasitet for å bremse utviklingen, sier forskeren.

Asiatiske land merker konkurransen fra Kina. I Thailand har nesten 500 fabrikker lagt ned virksomheten hittil i år, ifølge Department of Industrial Works og KKP Research.

– Med restriksjoner og redusert markedstilgang til USA og EU vender Kina seg til Thailand og sørøstasiatiske markeder, som fortsatt har høy kjøpekraftig. Dette tvinger mange små- og mellomstore selskaper i Thailand til å stenge ned, sier direktør Kriengkrai Thiennukul i Federation of Thai Industries (FTI) til The Nation.

Publisert 17. juni 2024, kl. 02.46Oppdatert 17. juni 2024, kl. 02.48
KinaAustraliaLi Qiang