Tyske luksusbiler kan bli trumfkortet i handelskonflikten

Kina presser Tyskland for å unngå EUs straffetoll på elbiler, og lokker med bedre markedstilgang for luksusbilprodusenter.

Elektriske biler fra BYD lastes om bord på bilskip ved Taicang-havnen i Suzhou.
Elektriske biler fra BYD lastes om bord på bilskip ved Taicang-havnen i Suzhou.Foto: AFP/NTB

USA avfyrte de siste skuddene i handelskrigen med Kina i mai ved å firedoble importtariffene på elektriske biler på det amerikanske markedet til 100 prosent. EU fulgte etter med å øke importtariffene til opptil 48 prosent. Også Canada har varslet straffetoll om kort tid.

Største enkeltmarked

Europa er det største enkeltmarkedet for kinesiske elbiler. EU utgjorde 37 prosent av eksportverdien av den kinesiske elbileksporten, ifølge offisielle statistikker. Belgia er det største enkeltmarkedet med 19,1 prosent av markedsverdien. Spania og Tyskland kommer på de neste plassene.

Spania og Frankrike har presset frem de nye tariffene. Kina har startet en egen etterforskning rettet mot import fra EU, blant annet av landbruksprodukter. Dette vil ramme blant annet eksportører av vin, ost og kjøttprodukter.

Representanter fra Kina og EU har hatt møter de siste tre dagene i Beijing. Meldingen fra de kinesiske forhandlerne har ikke vært til å misforstå: glem straffetoll.

Kinas handelsminister Wang Wentao møtte sin tyske kollega Robert Habeck i helgen. Kilder sier til Bloomberg at han antydet at Kina var villig til å redusere importtariffer på luksusbiler. Dette vil være positivt for de tyske bilprodusentene BMW, Mercedes, Audi og Porsche på det kinesiske markedet.

Bil med Embret: Derfor er det bra for oss at Kina har blitt verdens største bileksportør
0 seconds of 1 minute, 56 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Neste
Meretes utvalgte: Et kupp fra en snart 80 år gammel chablis-vinmark
02:03
00:00
01:56
01:56
 

Tysklands statsminister ønsker å få forhandlet frem en løsning før tariffene iverksettes den 4. juli.

– Det er fortsatt litt tid igjen. Det er åpenbart at vi ønsker seriøse tiltak og fremskritt fra kinesisk side, sa Olaf Scholz under en tale på en næringslivskonferanse i Berlin.

– Ikke aggressive nok

USA og EU mener Kina har foretatt ulovlig subsidiering av elbilprodusenter gjennom mange år. En ny rapport fra tenketanken Center for Strategic and International Studies viser at det den kinesiske staten har brukt 230,8 milliarder dollar på å bygge opp elbilindustrien de siste 15 årene.

– Den globale krigen over elbiler har eskalert de siste ukene og truer med å bli enda mer intens de kommende månedene, sier analytiker Scott Kennedy i rapporten.

Tenketanken advarte for fire år siden om at Kina gjorde seg klar til å starte massiv eksport av nye energikjøretøy (NEV).

– Kinesiske elbiler har dratt nytte av massiv industripolitisk støtte. Kvaliteten på bilene forbedres, noe som gjør dem attraktive både for lokale og internasjonale kunder. En effektiv respons fra USA, Europa og andre land må ta hensyn til disse realitetene, sier Kennedy.

Han mener at vestlige land og bilprodusenter ikke har tatt Kina på alvor.

– Det finnes noen unntak, men generelt sett har vestlige bilprodusenter og myndigheter somlet og ikke vært aggressive nok, sier han.

– Foran i utviklingen

Kennedy mener det ikke bare er kinesiske elbilprodusenter som har dratt nytte av subsidiene. Tesla har en heleid fabrikk like utenfor Shanghai og konkurrerer på det kinesiske markedet

– Uansett om det er utenlandske selskaper, joint ventures eller heleide lokale selskaper, så drar alle eksportører av elektriske biler nytte av omfattende, statlig støtteordninger. Hvis dette fører til at biler selges til relativt lave priser, vil det uunngåelig føre til klager fra andre lands bilprodusenter og handelstiltak, sier Kennedy.

Kennedy sier i rapporten at «hvis kinesiske elbiler var skrap ville de ikke blitt sett på som en alvorlig utfordring for verdens bilprodusenter».

– I mange år lå kinesiske bilprodusenter bak de globale trendskaperne i Europa, Øst-Asa og Nord-Amerika. Kinesiske selskaper har redusert forskjellen og generelt gått foran i utviklingen av elbiler.

Publisert 25. juni 2024, kl. 02.50Oppdatert 25. juni 2024, kl. 08.45
KinaEUElbilerUSA
Eavis