President Xi Jinping til tek-entreprenørene: – Vi trenger dere
Kinas president Xi Jinping har møtt landets fremste entreprenører og lovet «urokkelig støtte» til privat sektor. Fraværet av fremtredende toppsjefer har skapt reaksjoner og sendt aksjekursene kraftig ned.
Saken oppsummert
- President Xi Jinping har møtt Kinas fremste entreprenører og lovet støtte til privat sektor.
- Møtet ble holdt i Folkets store hall og fremhevet privat sektors betydning for økonomien.
- Xi lovet å redusere finansieringskostnader og bekjempe vilkårlige bøter for private selskaper.
- Fraværet av enkelte toppsjefer på møtet førte til fall i aksjekurser, spesielt for Baidu.
- Jack Ma, grunnleggeren av Alibaba, var til stede og dette ble sett som en positiv indikasjon for privat næringsliv.
I et sjeldent møte med Kinas ledende entreprenører og næringslivstopper i Folkets store hall var beskjeden og symbolikken fra president Xi Jinping ikke til å misforstå – privat sektor er avgjørende for landets økonomiske fremtid, og myndighetene vil støtte utviklingen.
– Jeg tror budskapet er at vi ønsker å støtte dere, trenger dere for å fremme innovasjon, teknologisk utvikling og for å stimulere forbruket, sier Xiaoyan Zhang, finansprofessor ved Tsinghua University i Beijing, til Reuters.
Det var i det samme lokalet Xi møtte representanter for kinesisk næringsliv da Donald Trump startet første fase av handelskrigen i 2018.
Patriotisk engasjement
Møtet kommer etter flere års usikkerhet i teknologibransjen hvor kinesiske selskaper er blitt rammet av harde reguleringstiltak. Den kinesiske økonomien har store problemer med svak økonomisk vekst og en pågående krise i eiendomssektoren.
Xi forsikret deltagerne om at kommunistpartiet vil «urokkelig oppmuntre, støtte og veilede den private økonomien». Han lovet også konkrete tiltak for å redusere finansieringskostnader, hindre forsinkelser i betalinger fra statlige organer og bekjempe vilkårlige bøter og inspeksjoner.
– Gründere bør være drevet av både entreprenørånd og patriotisk engasjement, stadig løfte sine idealer og utvikle en sterk nasjonal ansvarsfølelse sa Xi.
Han oppfordret private selskaper om å anstrenge seg for å spille en større rolle i teknologisk innovasjon og å bygge et moderne industrisystem. Dette blir sett på som en oppfordring til å bli uavhengig av vestlig teknologi og patenter.
– Dette er en stilltiende erkjennelse av at kinesiske myndigheter er avhengig av private selskaper for å hevde seg i teknologikappløpet med USA. Myndighetene har ikke noe annet valg enn å støtte dem hvis de ønsker å konkurrere med USA, sier Christopher Beddor, nestleder for Kina-analyser hos Gavekal Dragonomics i Hongkong, til Reuters.
– Privat næringsliv viktig
Kinesiske medier ryddet sendeflater og forsider for å vise at Xi møtte gründerne i hva som det statlige nyhetsbyrået Xinhua karakteriserer som et «viktig møte».
– Dette er riktig tidspunkt for private selskaper og entreprenører for å vise sine talenter, sa Xi.
Toppledere fra storselskaper som Huawei, Xiaomi, Deepseek, Tencent, Alibaba og CATL var på plass. Baidu-grunnlegger Robin Li og Richard Liu fra JD.com var ikke invitert.
Baidus aksjekurs falt med åtte prosent på grunn av fraværet fra møtet.
– Jack Ma satt på første rad. Det betyr at privat næringsliv fortsatt er viktig, sier Li Chengdong, leder av tenketanken Haitun, til Financial Times.
Inn fra kulden
Entreprenøren Jack Ma ble feiret og hadde heltestatus i Kina på 2010-tallet som grunnlegger og toppsjef av internett- og teknologiselskapet Alibaba. Selskapet var verdt over 800 milliarder dollar i slutten av oktober 2020 og rangert som verdens femte mest verdifulle teknologiselskap.
Nedturen ble bratt etter han holdt et innlegg på Bund Financial Summit i Shanghai – to dager før Alibaba skulle børsnotere finansteknologiselskapet Ant. Planen var å hente inn 35 milliarder dollar i hva som ville ha vært en av verdens største børsnoteringer med en verdi på over 310 milliarder dollar.
Ma kritiserte ikke bare internasjonale finansreguleringer, som han mente var utdaterte og hindret innovasjon, men hamret også løs på det kinesiske finanssystemet og lokale finansinstitusjoner.
– Kina har ingen systematisk finansrisiko, fordi landet i realiteten ikke har et fungerende finanssystem, sa Ma, hvor han kritiserte statseide kinesiske banker for å ha en «pantesjappementalitet» og ikke var interessert i å støtte opp rundt kinesisk næringsliv.
Over natten ble børsnoteringen skrinlagt, og Ma forsvant fra alle nøkkelroller i selskapet. De neste årene var han knapt å se. Alibabas børsverdi falt med 80 prosent på fire år og aksjonærverdier på rundt 500 milliarder dollar forsvant.
Alibabas aksjekurs har steget med over 50 prosent på en måned – senest 4,7 prosent tirsdag morgen ved Hongkong-børsen.
– Dette er det sterkeste signalet Kina kan sende for å styrke tilliten. Det at Xi Jinping personlig møter entreprenørene understreker betydningen av møtet, sier You Chuanman ved Singapore University of Social Sciences til Bloomberg.