Alle som låner penger ønsker seg så gunstige vilkår som mulig. I Norge er det først og fremst den sikkerheten man kan stille som avgjør om man kan oppnå de beste betingelsene.
Men i andre markeder er mulighetene til å påvirke betingelsene på lånet langt mer varierte - og spesielle. Ikke minst i Kina.
Der er private opplysninger bokstavelig talt gull verdt når kinesiske forbrukere søker om lån på nettet. Det er knapt grenser på hvilke private forhold som kan gi lavere renter på lånet. Nå innbefatter det til og med naken-selfies, skriver Bloomberg News.
Utlånere i Kina følger folks adferd via apper på mobilen, og tar dette med i beregningen av kredittverdigheten. Og folk i Kina gir i motsetning til i vesten gjerne fra seg de mest private detaljer i bytte mot lavere renter.
Noe av de kinesiske utlånernes lærdom av denne praksisen er at pratsomme folk betaler tilbake sine lån, men at de veldig pratsomme ikke gjør det. Men å være for ordknapp er heller ikke bra, ifølge Bloomberg.
Kan bli sendt til familien
Selskapet Welab, som låner ut penger via nettet, gransker ifølge Bloomberg blant annet hvilke programmer låntakerne har lastet ned, hva de driver med på sosiale medier, hvilke karakaterer de har og hvor de beveger seg. Og for hver nye opplysning av privat karakter folk gir fra seg, jo lavere rente får man.
Ifølge Welabs hjemmeside får for eksempel låntakerne fem prosent (ikke prosentpoeng, red. anm.) rabatt på lånekostnaden når de gir fra seg tilgangen til sin Facebook-konto, mens tilgangen til Linkedin gir ti prosent rabatt. Lånerentene kan uten rabatter ligge så høyt som opp mot 20 prosent.
Men som nevnt går noen enda lenger enn dette.
Desperate universitetsstudenter på jakt etter kontanter sender nakenbilder av seg selv som sikkerhet når de søker lån på nett, ifølge Peoples Daily. Vanligvis får studentene lån på 15.000 yuan (i underkant av 19.000 kroner), men mer hvis de er doktorgradsstudenter eller studerer på et kjent universitet. Men misligholder noen lånet risikerer de ifølge Bloomberg at naken-selfien blir sendt til familien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.