Seismikkaksjene har rast i verdi denne uken. Analytikerne mener at årsaken er sammensatt. For det første så solgte styrelederen i TGS plutselig aksjer, og PGS hentet penger. Men viktigere, mener analytikere, er de stadig sterkere signalene om at det ikke kommer nye leteområder i Mexicogulfen før på våren i 2012.
- Dette gir en nedside for alle seismikkselskapene, men er verst for selskapene som er mest eksponert mot Mexicogulfen, og det er TGS, sier Christopher Møllerløkken, analytiker i Arctic Securities.
Arctic har ikke kjøpsanbefaling på hverken TGS eller PGS, men er positiv til det lille elektromagnetismeselskapet EMGS som leverte resultater i dag.
Ole Andre Hagen i Fondsfinans understreker årsaken til at man nå ikke tror det vil skje så mye nytt i Mexicogulfen.
- Det er nå tre ulike bransjeorganisasjoner som har uttalt at man ikke kan forvente en lisensrunde i mars, og sannsynligvis ikke til høsten heller. Upstreamsjefen i API (American Petroleum Institute) uttalte at 2011 trolig blir det første året siden 1965 hvor det ikke blir annonsert ny lisensrunde, sier han.
Det er den amerikanske regulatørens beslutning om å gjøre en omfattende konsekvensutredning for miljø og sikkerhet som fører til utsettelsen.
- Man kan håpe på at det bedrer seg for multiklient-salg i fjerde kvartal 2011 og i 2012, når det blir kjent hvilke områder som lyses ut. Vi ser for oss at det da vil være stor interesse for Mexicogulfen når det åpnes igjen, sier han.
Men en utsettelse fører også til at informasjonen man sitter på kan bli teknologisk utdatert som følge av ny teknologi som PGS' GeoStreamer og CGGVeritas' Broadseis.
- Nedsiderisikoen er at aktørene skyter mye seimikk med ny teknologi nå. Fraværet av lisensrunder i USA i 2011 vil således gjøre at verdien av bibliotekene som er skutt med konvensjonelle steamere kan bli mindre, sier Ole Andre Hagen, analytiker i Fondsfinans.
- Hva skal til for at stemningen endrer seg?
- Aksjene faller jo i verdi, og blir billigere og billigere, så på et eller annet tidspunkt snur vi jo, sier Møllerløkken, og understreker at han ikke er generelt negativ til seismikkbransjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.