Partiet lengst til høyre i det politiske landskapet har aldri tidligere sittet i regjering og heller aldri vært nest størst i den danske nasjonalforsamlingen, Folketinget.
De neste dagene vil gi svar på om Dansk Folkeparti går inn i regjeringen eller blir stående på utsiden, noe professor Rune Stubager fra universitetet i Aarhus tror blir vanskelig.
Han tror sjansen er stor for at partileder Kristian Thulesen Dahl går inn i regjeringen.
– Jeg har vanskelig for å se hvordan de kan unngå det når de er blitt så store, sier Stubager til NTB.
Forsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning er ikke like sikker.
– Det kan også være at de blir stående utenfor, og at Venstre leder an i en mindretallsregjering, sa hun sent torsdag kveld.
Blått flertall
Alt tyder på at opposisjonsleder Lars Løkke Rasmussen fra det andre store partiet på høyresiden, Venstre, igjen blir Danmarks statsminister. Men det skjer etter et katastrofevalg for partiet hans, som ikke kom over 20-prosentgrensen.
– Venstre har gått tilbake, vi har ikke hatt et særlig godt valg. Men det er et flertall som syns at Danmark skal ha en ny regjering, sa Løkke Rasmussen til sine partifeller natt til fredag.
Men forhandlingene mellom Dansk Folkeparti og Venstre blir trolig svært vanskelige.
I den økonomiske politikken er Dansk Folkeparti lite begeistret for Venstre-løftet om nullvekst i offentlig sektor.
– Og i verdipolitikken står Dansk Folkeparti noe til høyre for de øvrige partiene i blå blokk, sier Stubager, som også peker på partiets sterke EU-skepsis som en vrien sak.
Løkke Rasmussen sier de kommende dagene vil vise om det er mulig å skape flertall for en politisk plattform som Venstre kan ta ledelsen for.
– Slått på målstreken
På venstresiden gikk Socialdemokraterne noe fram, men ikke nok til å berge regjeringsmakten. Det fikk partileder og avtroppende statsminister Helle Thorning-Schmidt til å varsle sin avgang.
– Vi vant valget, men tapte regjeringsmakten. Og vi ble slått på målstreken, sa en tydelig preget Thorning-Schmidt da nederlaget var klart.
Alt tyder på at hun blir etterfulgt av populære Mette Fredriksen, som virker å stå uten motkandidater.
Det har lenge vært spekulert på om Thorning-Schmidt ved et valgnederlag ville gå av og få seg en toppjobb i EU-systemet.
Mange årsaker
Dansk Folkepartis voldsomme fremgang på 8,8 prosentpoeng fikk Politiken til å komme med en skarp advarsel allerede dagen etter valget.
«For Danmarks internasjonale anseelse og troverdighet er valgresultatet det verst tenkelige», konkluderer storavisen i en kommentar.
Politiken peker også på illevarslende signaler fra Venstre om at det skal tenkes helt nytt omkring Danmarks internasjonale engasjement.
Valgforsker Stubager peker på fire årsaker til Dansk Folkepartis fremgang: At innvandringspolitikken ble satt på dagsordenen, partiets økonomiske politikk med løfter om en stor velferdsstat, misnøye med den sittende regjeringens «blå» politikk og Løkke Rasmussens lave popularitet.
Dansk Folkeparti hadde også stor innflytelse på 2000-tallet, da som støtteparti for regjeringen til Anders Fogh Rasmussen.
Les også:
Valutasmell for Wenaas
- Hva skal du gjøre når du er ferdig å sjekke jobbannonsene for dagen?
Eventyrlig år for Collier
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.