SISTE: De konservative kan nå et styringsdyktig flertall på 325 plasser i Parlamentet, ifølge BBCs prognose.
Et absolutt flertall i Parlamentet krever 326 plasser. Men ettersom nordirske Sinn Feins fire representanter ikke er ventet å ta plassene sine i Underhuset, kan 325 være nok om BBCs prognose slår til.
Rundt 70 prosent av stemmene er telt etter torsdagens valg.
Sterkt, konkluderer statsminister David Cameron om De konservatives valg. Skuffet, lyder det fra Labours Ed Miliband.
Valgdagsmålingen i Storbritannia tyder på seier for statsminister David Camerons konservative parti med en styrket parlamentsgruppe med ti seter til 316 representanter. Mens Labour og David Miliband går tapende ut i målingen med 239 seter, ned 19 fra forrige valg.
– Dette er klart en veldig sterk natt for De konservative, sa Cameron da han talte til valgkretsen sin fredag morgen.
Det er ikke utelukket at De konservative kan få flertall alene.
Uklart
Hvordan en ny regjering med Cameron eventuelt kommer til å se ut, er foreløpig uklart. Stemmene ble fortsatt telt fredag morgen, og Cameron var påpasselig med ikke å ta seieren på forskudd.
– Om han får 316, kommer Cameron til å regjere alene i en mindretallsregjering, tror Peter Kellner i meningsmålingsinstituttet YouGov.
– Det er veldig sannsynlig at vi får Cameron i en eller annen form, sier historiker Hans Olav Lahlum til NTB.
Slutten på Miliband?
– Dette har vært en skuffende og vanskelig kveld, innrømmer Miliband.
– Vi har ikke gjort de fremskrittene vi hadde håpet på.
Om valgdagsmålingen skulle stå seg, tror Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder det kan være slutten for Labour-leder Miliband, som hadde håpet på statsministermakt før valget.
– Om tallene er like dårlige for Labour i morgen tidlig, tror jeg det er kroken på døra for Ed Miliband, sa Mustad torsdag kveld.
– Labour har sjeldent gjort det bra når de prøver å ta en venstresving i sitt valg av leder, sier Lahlum.
Overraskende
Meningsmålingene før valget antydet tilnærmet dødt løp, og flere stilte seg raskt tvilende til at tallene fra valgdagsmålingen kunne stemme. Men de første resultatene underbygger målingen.
– Jeg skal spise hatten min her på BBC om den målingen stemmer, sa en tydelig overrasket Paddy Ashdown, som er tidligere leder for Liberaldemokratene.
Partiet hans ligger an til å gjøre et elendig valg. Valgdagsmålingen viser kun 10 seter i Underhuset fra 57 i 2010.
– Jeg blir veldig overrasket hvis Liberaldemokratene blir med i noen regjering. De er ikke i en posisjon til å stille tøffe krav, sier Lahlum om dagens regjeringspartner for Cameron.
Brakvalg
Det skotske uavhengighetspartiet SNP er en stor vinner og ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med inntil 58 representanter, ifølge valgdagsmålingen.
Det er et brakvalg for de skotske separatistene, som går fra 6 representanter. Blant annet slår de ut Labours valgstrateg Douglas Alexander, som blir slått av 20 år gamle Mhairi Black, Parlamentets yngste representant.
– Den skotske løven har brølt, sier tidligere førsteminister Alex Salmond om det som blir en sterk, skotsk separatistfløy i Underhuset.
Nigel Farages høyrepopulistiske parti UKIP har drevet en svært aktiv valgkamp, men må ifølge valgdagsmålingen nøye seg med 2 representanter i Parlamentet i London.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.