- Det er generelt litt sure markeder i forbindelse med Hellas, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til DN.
Mandag er kronen svekket mot euroen, dollaren og pundet. Bernhardsen mener årsaken først og fremst er fall i oljeprisen.
- Oljeprisen falt på fredag og fortsatte å falle i dag. Det trekker i retning av en svakere krone, sier Bernhardsen.
Siden fredag har oljeprisen falt med over fire dollar. Det er første gang siden april at prisen på Brent 1. posisjon handles for under 60 dollar per fat.
Den norske kronen dras med i fallet. I skrivende stund må du ut med 8,91 kroner for en euro, mens du på fredag fikk en euro for 8,75 kroner.
Lite påvirket
At ikke euroen har blitt mer svekket av den uroen rundt situasjonen i Hellas, er ifølge Bernhardsen noe spesielt.
Søndag stemte flertallet av grekerne i mot kravene fra kreditorene. Mandag er det stor usikkerhet rundt en eventuell «grexit». Hellas' finansminister meldte dessuten at han går av mandag morgen.
- Man skulle kanskje tro at euroen skulle svekke seg på det som har skjedd. Men mot dollaren for eksempel, svekker ikke euroen seg spesielt mye i dag, sier Bernhardsen.
Euroen har den siste tiden vært svakere. Dermed har kronen vært sterkere mot euroen - til tross for at kronen generelt har vært på svake nivåer. Nå som euroen er styrket, blir kronen betydelig svakere, forklarer Bernhardsen.
Kronen har også blitt svakere mot andre valutaer. I skrivende stund koster det 8,09 kroner for en dollar, 12,58 kroner for et pund og 0,95 norske kroner for en svensk krone.
På under en uke er kronen svekket med rundt 20 øre mot dollaren. Se oversikt over alle valutakursene her.
Ingen euro-svekkelse
Etter at resultatet fra folkeavstemningen i Hellas ble kjent søndag kveld, falt euroen betydelig mot dollar. Mandag er imidlertid bevegelsen omtrent reversert og euro-dollar handles på om lag de samme nivåene som på fredag.
- Bevegelsen minner mye om det vi så forrige mandag. Da falt euroen mot dollaren først, før den kom tilbake, sier Bernhardsen.
Ifølge ham er det noe i strid med forventningene at ikke det som skjer i Hellas gir en svakere euro.
- Men det viser kanskje at det ikke er den store flukten til dollar som en sikker havn i valutamarkedet. Det kan være en mulig tolkning, sier Bernhardsen.
«Fortsatt et håp»
Også sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets peker på at Hellas-situasjonen har gitt små effekter i valutamarkedet.
- Vi ser begrensede markedseffekter etter folkeavstemningsresultatet. EUR er ikke svekket mot USD, heller omtrent uendret siden i mandag morgen. Greske statsrenter er naturlig nok mye opp, men spanske og portugisiske er kun marginalt opp i forhold. I motsatt ende er amerikanske statsrenter ned, 10åringen med åtte basispoeng. Dette er heller ikke mye, skriver han i en oppdatering mandag.
- At markedseffektene er begrenset, kan skyldes at markedsaktørene fortsatt har et håp om enighet eller at de innser at den underliggende smitterisikoen ikke er høy, understreker Syed.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.