- Dette er så historisk. Det er helt utrolig hvilken sving det har vært i kronen, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til DN.

I februar 2013 var den norske kronen på sitt sterkeste nivå på 30 år. Nå, litt mer enn to år senere, har vi ikke hatt en svakere krone på 40 år.

Konkurransekursindeksen viser at kronen ikke har vært svakere siden målingen begynte i 1981.

Indeksen viser verdien av norske kroner målt mot et veid gjennomsnitt av valutaene til 25 av Norges viktigste handelspartnere.

Wilhelmsen har sjekket hva kronen var verdt mot dollar, euro og svenske kroner også på 70-tallet, og fastslår:

- Vi har ikke sett svakere krone på 40 år. Det er historisk. Vi har sett svakere krone mot euro alene, og vi har sett enkeltperioder hvor vi har hatt svakere krone mot dollar og svenske kroner. Men som et handelsvektet snitt av alle valutaer, er dette den svakeste kronen vi har hatt, sier han.

Nedover i Norge

Etter at Norges Bank kuttet styringsrenten til rekordlave 0,75 prosent forrige torsdag, har kronen rast i verdi. 

Til Bloomberg News sier sentralbanksjef Øystein Olsen at reaksjonen i kronen etter rentekuttet var større enn ventet. Olsen ser derimot ingen dramatikk i kronebevegelsen.

Imidlertid er det ikke det lave rentenivået som har skyld i den historisk svake kronekursen, ifølge Wilhelmsen.

- Det har å gjøre med veksten i norsk økonomi, og i hvilken vei trenden går. Det går nedover i Norge, mens det går oppover i mange andre land, sier han.

Sjeføkonomen bruker Sverige som et eksempel. Der har de minusrente, men likevel har svenske kroner blitt mer verdt enn norske.

- Det høres litt paradoksalt ut, men det er rett og slett fordi man ser lyspunkter i svensk økonomi. Industritilliten har tatt seg opp, og det er sterk vekst i privat konsum. Arbeidsledigheten er raskt fallende i Sverige, sier Wilhelmsen.

Svakere trend

I Norge ser vi absolutt det motsatte, påpeker han.

- Industrien går rett ned, vi fikk tall i dag som viser at forbruket stopper opp, arbeidsledigheten går oppover. Trenden i Norge er mye svakere enn i andre land, og det er forventning om at vi skal få enda svakere utvikling i norsk økonomi, sier Wilhelmsen, og legger til:

- Derfor er kronen svak.

Dersom en sammenligner Norge med eurosonen, USA og Sverige, er utsiktene til norsk økonomi betydelig svakere enn for disse landene.

Wilhelmsen viser imidlertid til at nivået i Norge er bedre - vi har fortsatt lavere ledighet, høyere rente og høyere produksjonsnivå.

- Men vi vet at det kommer til å endre seg. Veksten har stoppet opp i Norge, mens den er i ferd med å ta fart i eurosonen, Sverige og USA, sier han.

Sterkere krone

Tirsdag ble kronen styrket mot de store valutaene. En euro gikk fra å koste 9,62 kroner tirsdag morgen, til i skrivende stund å koste 9,52 kroner.

Ifølge Wilhelmsen kan dette skyldes en kommersiell strøm, der store bedrifter har benyttet nivåene til å selge andre valutaer mot norske kroner.

- Det kan også være enkelte som synes det var en overreaksjon etter rentemøtet. Det er en spekulativ kommentar, men det er nærliggende å tro at enkelte synes reaksjonen i kronekursen var litt vel stor, sier Wilhelmsen.

Han peker på at styrkningen tirsdag også kan være en følge av børsfallet mandag.

- Mandag hadde vi børsfall. Det går som regel utover norske kroner. Da selger man seg ofte ut av kroner. I dag er børsene litt bedre, og det bidrar jo til en såkalt «risk-on». Da kjøper man alt som har høyere rente, understreker Wilhelmsen.

Sjeføkonomen tror kronen vil være stabilt svak ut i 2016, men at vi skal noe opp fra dagens nivåer.

- Jeg tror vi er på de svakeste nivåene, sier Wilhelmsen.

Han anslår at euroen vil koste rundt 9,20 kroner ved slutten av 2015, men at dette forutsetter at oljeprisen vil ligge på de samme nivåene som nå.

«Overdreven»

Også Handelsbanken Capital Markets venter at vi skal opp fra dagens kronenivåer.

- Veldig mye av oppgangen i kursen synes vi virker overdreven. Derfor ser vi for oss at kursen kan komme ned igjen, om lag 20 øre ned fra dagens nivå, sa valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til DN mandag.

Meglerhuset tror en euro ved slutten av 2015 vil koste 9,35 kroner.

DNB Markets tror imidlertid kronen vil bli enda svakere på kort sikt, men at den vil styrkes utover i 2016.

Meglerhuset justerte sine valutaprognoser etter sentralbankens rentekutt i forrige uke.

De tror en euro koster 9,70 kroner i desember, men at du i mars får en euro for 9,10 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Yara kan få gruvetillatelse i Etiopia i år

700.000 Seat-biler omfattes av utslippsjuks

Ny bank kutter rentene

Se DNTV: Så fort åpner hun ti østers

Så fort åpner hun 10 østers
Maria Petersen er nybakt mester i Norwegian Oyster Battle. Se hvor raskt hun åpner ti østers.
01:26
Publisert: