I løpet av få uker har dollaren blitt betydelig svekket. For rundt to uker siden måtte du ut med 7,91 kroner for én dollar. I skrivende stund får du en dollar for 7,35 kroner.
- Det er det en åpenbar årsak til, og det er svakere utvikling i økonomien. Det har også bidratt til at forventningene til renteoppgang har blitt skjøvet ut i tid. Vi så det gjennom første kvartal, og vi har sett det nå i andre kvartal. Det har vært mange overraskende svake tall, tall som har kommet inn svakere enn forventet, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til DN.
Svake tall
Det siste tallet var detaljhandelen for april, som kom på onsdag. På månedsbasis var detaljhandelen i USA uendret, mens det på forhånd var
ventet en oppgang på 0,2 prosent.- De var klart lavere enn ventet. Det har ført til at mange har begynt å bli mer skeptiske til om veksten skal ta seg raskt opp igjen. Det har vært mange som har ment, og vi også, at oppbremsingen i første kvartal har vært av midlertidig karakter. At mye skyldtes kaldt vær og havnestreiker, og at dataene skulle bedre seg utover våren, sier Magnussen.
Bred svekkelse
Det har imidlertid ikke skjedd, og det har ført til nedjusterte forventninger og en bred svekkelse av dollaren. DNB Markets har anslått i sine prognoser at dollaren skulle svekkes.
- Man må se det i lys av det som bidro til styrkingen gjennom høsten ifjor. Det var særlig ECBs signaler om kvantitative lettelser som bidro til å presse rentene mye ned i Europa og svekke euroen. Så ble jo den politikken implementert, og så har det ikke kommet noen nye endringer fra eurosonen. Om noe, så har det gått bedre i eurosonen, mens det har gått desto svakere i USA, sier Magnussen.
Raskere enn antatt
Dermed har valutakursen snudd. Ifølge Magnussen skal det mye til for at dollaren vil komme opp til de høye nivåene igjen.
- Dollaren har svekket seg mye raskere enn vi hadde sett for oss. Sånn sett er det ikke urimelig at en får en liten korreksjon tilbake igjen. For at det skal skje må vi få tall som begynner å overraske på oppsiden igjen fra USA. Eller signaler fra sentralbanken om at de til tross for svakere tall vil begynne å sette opp rentene til høsten, sier Magnussen.
- Det skal mye til, for de har sagt at det er utviklingen i økonomien som avgjør hva de kommer til å gjøre. Økonomien må rett og slett levere bedre for at dollaren kan styrkes igjen, understreker han.
Se oversikt over alle valutakursene her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.