Kursen på kinesiske yuan svekket seg igjen på mandag – til det laveste nivået siden våren 2011.

Svekkelsen av den kinesiske valutaen startet i august, men myndighetene har blankt avvist at det dreier seg om en devaluering. Eksperter er uenige.

Bryter dollar-tilknytning

Den kinesiske valutaen har vært knyttet opp mot amerikanske dollar. De siste store valutareformene startet sommeren 2005 etter at valutakursen i mange år hadde ligget fast på 8,26 yuan mot en dollar.

I tre år etter finanskrisen lå den på rundt 6,8 mot dollar.

Som en del av reformarbeidet fikk valutaen styrke seg og bevege seg mere fritt.

For to år siden var den på 6,03, men de siste månedene har den begynt å svekke seg kraftig igjen og omsettes i dag til 6,46 yuan mot en dollar.

Sentralbanken har bestemt at kursen fra nå skal fastsettes fra en kurv bestående av 13 ulike valutaer – og ikke bare avgjøres av amerikanske dollar.

«Sammenlignet med bruk av kun en valuta vil en valutakurv bedre fange opp konkurranseevnen av et lands produkter og tjenester. Dette vil sørge for at valutakursen justerer posisjonen til import, eksport og betalingsbalansen», skriver sentralbanken.

Det er ikke kjent hvor stor innflytelse de ulike valutaene vil ha i valutakurven, men ifølge JPMorgan Chase er kurven dominert av dollar, euro og yen.

Amerikansk kritikk

Dette blir sett på som et forsøk på å svekke valutaen – og unngå kritikk fra amerikanske politikere om at Kina bevisst holder valutaen svak.

- Ved å vise at valutaen faktisk har styrket seg mot en kurv av valutaer, vil det bli det veldig vanskelig for USA å kritisere kinesiske tjenestemenn for å svekke yuanen mot amerikanske dollar, sier leder for fremvoksende markeder hos den japanske finansinstitusjonen Nomura, Stuart Oakley, til Financial Times.

Siden 2010 har den kinesiske yuanen styrket seg med rundt syv prosent mot amerikanske dollar. For fire måneder siden var yuanen 12 prosent sterkere enn ved inngangen til 2010.

Mot de 13 valutaene som inngår i valutakurven har den kinesiske valutaen styrket seg med 27 prosent i samme periode, viser beregninger en oversikt foretatt av CEIS og Bank for International Settlements, publisert i Wall Street Journal.

Kina har i ti år sagt de ønsker å gå vekk fra en dollarstyrt valutakurs til en som er basert på landets eksponering mot handelspartnerne. Dette er en metode som blant annet Singapore, Sør-Korea og andre asiatiske har benyttet før de gikk over til markedsstyrte valutaer.

- Valutakrig

Med jevne mellomrom reiser frykten seg for at asiatiske land skal begynne å konkurrere om å svekke valutaene for at eksportsektoren skal bli mer konkurransedyktig.

Japan har svekket sin egen valuta fra 78 yen mot en dollar til 123 yen.

«Konsekvensene for Asias valutamarkeder – og det fremvoksende markedsuniverset er klart: en ytterligere svekkelse av yuanen øker risikoen for en valutakrig. Dette kan skje ved politiske beslutninger eller indirekte ved at investorer «shorter» asiatiske valutaer som en proxy for den kinesiske valutaen. Dette er risikofaktorer for valutamarkedet for alle fremvoksende økonomier», skrev Societe Generale i Asia i en rapport i forrige uke – før kinesiske myndigheter foretok endringene i valutaen i helgen.

«Shorting» er salg av verdipapirer/valutaer en har lånt fra tredjepart. Et kursfall gjør at investorer kan tjene penger. Dette er høyrisikoinvesteringer, men benyttes ofte av institusjonelle investorer for å redusere risikoen.

- Dette er logisk å gjøre for Kina. Myndighetene har handlingsrom til å devaluere valutaen. Vi tror det er en sannsynlighet for at yuanen vil devalueres med 6,8 prosent mot dollar de neste 12 månedene, sier Ben Sy, som leder valuta- og råvareavdelingen hos JPMorgan Chase i Hong Kong til Bloomberg Asia TVs «Trending Business» på mandag.

Stabilisering på lave nivåer

Den kinesiske handelen har falt i år. Myndighetene ønsker å gjennomføre strukturelle endringer i økonomien og la innenlandsk forbruk sørge for en større andel av den økonomiske veksten.

Statistikker som kom i helgen viser at detaljomsetningen i Kina økte med 11,2 prosent i november. Dette er den høyeste veksten som er oppnådd i 2015. Industriproduksjonen økte med 6,2 prosent.

Beregninger foretatt av Bloomberg Business, som benytter delstatistikker for oktober og november, viser at den økonomiske veksten i Kina nå ligger på 6,85 prosent. Dette er i tråd med myndighetenes målsetninger.

«Den kinesiske realøkonomien stabiliserer seg på relativt lave nivåer», skriver sjeføkonom Wang Tao hos UBS Group i en markedskommentar.

Risikoen for en hard landing av den kinesiske økonomien blir fortsatt sett på som svært lav, påpeker Oxford Economics i en ny rapport. Myndighetene har satt ned renten seks ganger siden i fjor høst og har igangsatt nye tiltak for å opprettholde den økonomiske aktiviteten.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene falt kraftig ved børsåpning på mandag morgen.

Investorer er nervøse før den forventede renteøkningen i USA denne uken.

Shanghai-børsen har ristet av seg nervøse investorer før handelen stopper ved lunsjtider. I resten av Asia er det en nedgang. Alle aksjemarkedene falt i forrige uke.

«Det er rimelig å si at aksjemarkedet virkelig vil bli testet de kommende fire dager. Fed vil være en katalysator for volatilitet i markeder frem til beslutningen på torsdag», skriver markedsanalytiker Evan Lucas hos IG Group.

DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa de neste timene. Følg oss på DN Direkte.

Les også:

Hyttesalget tar av: - Dette er et toppår

Vil ikke se hvor jobbsøkerne har gått på skole (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark

 
Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark
Stramme opp kroppen uten å miste energioverskuddet etter jul? Jonas Lundgrens råd er å bytte ut ribbefett og sjokoladetrøfler med potente proteiner.
02:19
Publisert: