Det kan bli mer turbulens i den norske kronen mot slutten av året, mener norske analytikere.
- Skjer det noe, så får det mye, mye større utslag enn det ellers ville fått, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management om utsiktene for kronen i årets siste måned.
Han viser til at desember tradisjonelt er en måned med redusert handelsaktivitet i kronemarkedet. Det gjør at bevegelsene gjerne forsterkes. Wilhelmsen minner om at utviklingen det siste tiåret viser at desember ofte har vært en dyster måned for den norske valutaen.
- Det er ikke hver desember den svekkes, men hvis den gjør det, så svekkes den ofte mye, sier Wilhelmsen.
Hendelser på rad og rekke
- Det kan komme betydelige utslag, vel og merke hvis vi får overraskelser, bekrefter rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.
Og det mangler ikke på muligheter for overraskelser de kommende ukene. Knudsen minner om at det allerede mot slutten av denne uken står en rekke hendelser på kalenderen som kan gi bevegelser i kronen:
- Torsdag: Rentemøtet i den europeiske sentralbanken torsdag
- Fredag: Opec-møtet i Wien
- Fredag: Norges Banks egen bedriftsundersøkelse Regionalt nettverk
- Fredag: Arbeidsmarkedsrapporten fra USAs myndigheter
Og i midten av desember kommer det en rekke av rentemøter som også kan gi ytterligere utslag i valutamarkedet:
- Tirsdag 15. desember: Sverige sentralbank Riksbanken
- Onsdag 16. desember: USAs sentralbank Federal Reserve
- Torsdag 17. desember: Norges Bank
Tror Fed og ECB leverer varene
Utviklingen i valutamarkedet de siste ukene kan ifølge Knudsen tyde på at markedet nå forventer ytterligere lettelser fra sentralbanksjef Mario Draghi og de andre rådsmedlemmene i ECB på torsdagens rentemøte. Draghi har åpnet for å både sende sentralbankens innskuddsrente ytterligere nedover i negativt terreng og i tillegg gjøre endringer i oppkjøpsprogrammet for statsgjeld, som for tiden er på 60 milliarder euro i måneden.
- Det er jo helt klart et marked som ligger posisjonert på bakgrunn av at Draghi leverer varene, sier Knudsen.
Det samme gjelder forventningene den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, mener Knudsen. I markedet prises det inn en sannsynlighet på over 70 prosent for at renten blir hevet på møtet i desember. Det vil i så fall være første gang at renten blir endret siden desember 2008 da renten ble satt ned til dagens nivå på mellom null og 0,25 prosent.
- Det skal mye til for at markedet nå endrer syn på om Fed hever renten, sier Knudsen.
Viktig rapport
I tillegg til beslutningene i de andre sentralbankene, vil rapporten fra Regionalt nettverk på fredag bli viktig for Norges Banks rentebeslutning senere denne måneden, mener Handelsbanken-strategen. Forrige rapport viste at næringslivet ventet nullvekst det kommende halvåret.
- Hvis den viser et videre fall fra august-målingen, og også har et minustegn foran seg, vil det nok være ganske åpent hvorvidt markedet ser for seg et kutt eller ikke, sier Knudsen.
Handelsbanken-strategen tror kronen vil svekkes frem mot årsslutt og at en euro ved utgangen av året vil koste rundt 9,35 kroner. Mandag ettermiddag koster en euro 9,18 kroner.
Utover i 2016 tror han kronen svekkes ytterligere, slik at en euro etter hvert vil koste 9,50 kroner.
Det henger sammen med at meglerhuset venter at renten her hjemme vil bli kuttet ytterligere tre ganger og dermed komme helt ned i null ved utgangen av neste år.
Tror på kraftig desember-svekkelse
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets ser for seg en litt annerledes utvikling i den norske kronen det kommende året. Han venter at kronen vil svekkes betydelig i årets siste måned og at en euro vil koste 9,60 kroner når desember er avsluttet.
- Det er vanskelig å se hvordan appetitten for kroner skal ta seg opp på kort sikt. Oljeprisene vil forbli lave og vi forventer at sentralbanken kutter renten to ganger det neste året. Lav likviditet og sesongmessige salg vil også tynge kronen, skriver Østnor i en oppdatering mandag.
Utover 2016 venter DNB Markets i motsetning til Handelsbanken at kronen vil styrkes slik at en euro vil koste rundt 9,30 kroner på tre måneders sikt og 9,00 på 12 måneders sikt.
- Gradvis høyere oljepriser, kommersiell etterspørsel etter kroner og fortsatt relativt sterk fundamental utvikling gjør at vi forventer en treg og gravis styrkelse av kronen på lengre sikt, skriver Østnor i oppdateringen.
Les mer:
- Det brygger opp til storm i markedene
- Usikker på om avtalen kommer til å være god nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.