I februar 2013 nådde den importveide kroneindeksen, som måler norske kroners relative utvikling mot valutaene i Norges 44 viktigste handelspartnere, det sterkeste nivået noensinne.
Mindre enn tre år senere, i januar i år, nådde kursen det desidert svakeste nivået noensinne.
- Det er en bevegelse vi aldri har sett før, konstaterer sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management.
Har fått ekstra mye hjelp
Kronesvekkelsen har kanskje vært det viktigste forsvarsverket mot oljenedturen som har rammet landet. Den enorme svekkelsen viser tydelig hvilket sjokk norsk økonomi har vært utsatt for de siste årene.
Svak krone har vært gull verdt for alle som lever av å selge norskproduserte varer og tjenester i utlandet - eller som konkurrerer med utenlandske bedrifter i hjemmemarkedet.
- I løpet av tre år har vi nesten reversert ti år på rad med forverring av konkurranseevnen, konstaterer Wilhelmsen.
Han tror likevel vi kan ha fått mer hjelp enn vi strengt tatt kunne forvente:
Da kronen nådde sitt sterkeste nivå noensinne tilbake i 2013, var det en «perfekt storm» for den norske valutaen. Mens landene rundt oss slet med ettervirkningene fra eurokrisen, opplevde vi her hjemme fremdeles å få godt betalt for våre viktigste eksportvarer, som olje. Samtidig var importvarer, som klær eller biler, relativt sett rimelige. Det norske bytteforholdet overfor utlandet var rett og slett nær historisk sterke nivåer.
Fallet i oljeprisen fra sommeren 2014 og frem til januar i år har endret dramatisk på dette bytteforholdet. Dette har ført til en overdrevet stor reaksjon i den norske valutaen, ifølge Wilhelmsens beregninger.
- Kronen svekket seg mye mer enn forverringen av bytteforholdet mot utlandet tilsier, sier Wilhelmsen.
- Det skal vi være veldig glade for, men det blir vanskelig å unngå en kronestyrkelse fremover, konstaterer han.
Vanskelig å unngå sterkere krone
I takt med oppgangen i oljeprisen er kronen blitt styrket fra de rekordsvake nivåene i begynnelsen av januar. Kronen er allerede rundt to prosent sterkere enn Norges Bank anslo i forbindelse med rentemøtet i midten av mars.
Sentralbanken understreket da at den vil reagere mindre på nyheter enn normalt. Renten er bare et halvt prosentpoeng unna null og sentralbanken har dermed mindre krutt igjen til å reagere på nye overraskelser eller sjokk.
Det kan blant annet innebære at sentralbanken vil tillate at kronen avviker mer fra prognosene enn den tidligere har gjort, ifølge Wilhelmsen.
- Selv om rentebanen åpner for en viss sannsynlighet for et kutt i juni, må tolkningen være at det skal mye til, sier Wilhelmsen. (Saken fortsetter under).
Dersom oljeprisen fortsetter å stige, er det utsikter til ytterligere kronestyrking, ifølge sjeføkonomen.
- Selv med bare en stabilisering av oljeprisen, så tror jeg det blir vanskelig å unngå. Det eneste Norges Bank kan gjøre er å forsinke en positiv trend for norske kroner, sier Wilhelmsen.
Han tror en videre kronestyrkelse vil kunne fremtvinge et nytt kutt fra sentralbanken i september og at rentebanen senkes ytterligere, slik at sentralbanken signaliserer at renten blir kuttet til null i desember.
Selv om høyere oljepris i seg selv vil bedre vekstutsiktene for norsk økonomi, minner Wilhelmsen om at det vil ta tid før oljeeffektene slår inn.
- Oljeinvesteringene vil uansett falle gjennom hele 2016 og mest sannsynlig også inn i 2017. Vi kan få en veldig svak oppgangsperiode der det er vanskelig å se hva som skal være drivkrevene.
- Dersom vi får en sterkere krone fremover på grunn av en overdrevet sterk svekkelse tidligere, så vil det isolert sett dempe vekstutsiktene for Norge, sier Wilehlmsen.
Les også:
- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning
- Kan se oljeprisen i 60 dollar i perioder
Svensk gigantsuksess truer med utflytting
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.