- Slipp kronen løs det er vår! oppfordrer sjefstrateg Carl Hammer i det svenske meglerhuset SEB.

Han mener det er på høy tid at den svenske sentralbanken Riksbanken gir opp kampen med å holde svenskekronen kunstig svak.

- Svensk økonomi går som et tog, argumenterer Hammer i morgenrapporten fra meglerhuset torsdag. Ifjor var bnp-veksten på 4,1 prosent og SEB-strategen venter at veksten vil bli på fire-tallet også i år.

Ultra-ekspanisv rentepolitikk

Tross knallsterk vekst, har Riksbanken de siste årene jobbet iherdig for å forhindre at svenskekronen blir for sterk.

Den aggressive politikken har gitt resultater: Kronen er markert svekket og har det siste året stort sett holdt seg svakere enn den historiske snittkursen mot euro (se grafikk).

Sentralbanken kjører en ultra-ekspansiv rentepolitikk: I løpet av de to siste årene er renten blitt kuttet fra 0,75 prosent til minus 0,5 prosent. Etter at renten falt under null har sentralbanken dessuten startet med store oppkjøp av statsobligasjoner i markedet for å presse rentenivået ytterligere ned. Til sommeren vil kjøpene i dette programmet med kvantitative lettelser (QE) nå 200 milliarder svenske kroner.

Målet med tiltakene er å få fart på den faretruende svake prisveksten. Sentralbanken argumenterer selv for at en sterkere krone vil gjøre det vanskeligere å få opp inflasjonen mot målet på to prosent.

Høy terskel

Hammer minner imidlertid om at kapasitetsutnyttelsen i svensk økonomi er økende. Høyere kapasitetsutnyttelse og økt press i økonomien skal alt annet like være et argument for høyere rente, og ikke ytterligere stimulanser.

Carl Hammer.
Carl Hammer. (Foto: Pressefoto/SEB)
SEB-strategen mener derfor terskelen for nye tiltak fra Riksbanken er høy - og sammenligner den med å sette ny verdensrekord i høydehopp.

- Kapasitetsutnyttelsen øker og dermed ligger listen for ytterligere pengepolitisk stimulans på, eller til og med over, 245 cm, skriver Hammer.

Risikoen ved å droppe nye tiltak er imidlertid at kronen kan styrkes raskt og dermed tvinger sentralbanken til å forlenge programmet med kvantitative lettelser (QE), bemerker strategen.

- Men QE har bare hatt marginal kurseffekt og spørsmålet er om kronen uansett styrkes av ytterligere stimulanser til en allerede veldig sterk økonomi. Tiden er moden for at Riksbanken tar et steg tilbake og lar kronen løpe fritt! skriver Hammer.

Hammer og kollegaene i SEB venter selv at svenskekronen vil gå sterkere i månedene og årene som kommer. Mens en euro torsdag koster 9,15 svenske kroner, vil den koste 8,90 kroner ved årsskiftet, ifølge meglerhusets nye prognoser.

«Kan styrkes mer enn du tror»

Sjefanalytiker Martin Enlund i Nordea Markets har stilt seg spørsmålet om Riksbanken fremover kan komme til å miste fullstendig kontroll over egen valuta, slik den japanske sentralbanken nå opplever.

Japanske yen har styrket seg markert de siste månedene, til tross for at renten ble kuttet til under null i slutten av januar.

Rentepolitikk som utelukkende har som mål å svekke egen valuta på bekostning av andre har blitt et svært betent tema blant de største økonomiene i verden, den såkalte G20-gruppen. Markedene har derfor mistet troen på at den japanske sentralbanken har politisk rom til å senke renten ytterligere og dermed forhindre en sterkere yen.

Selv om Enlund tror at Riksbanken fremdeles vil være i stand til å «unngå en unødvendig kraftig styrkelse av svenskekronen», tror han kronen vil kunne gå mye sterkere enn mange tror fremover.

- Det er et velkjent mønster at svenske kroner har en tendens til å bli styrket når den globale konjunkturen bedres, konstaterer Enlund i en oppdatering denne uken.

- Men dette mønsteret er ikke skrevet i stein, legger han til.

Årets erfaringer fra Japan og perioder med kraftige bevegelser i svenskekronen tilbake i 2012 og 2013, mener han viser nettopp dette.

- Dette indikerer at svenskekronen potensielt kan styrkes mer enn du tror, selv om veksten i verden ikke bedres, skriver Enlund.

Enlund og kollegaene i Nordea Markets venter at svenskekronen vil styrkes til rundt 8,90 kroner for en euro ved årsskiftet, sammenlignet med rundt 9,15 kroner torsdag.

 

Les også:

Kjøpte kvarte banken 16 år etter han åpnet konto der  

Butikkansatte sier de blir kontinuerlig overvåket  

Kronen fra historisk topp til bunn på tre år: - Det er en bevegelse vi aldri har sett før

Trendene på to hjul
Dette er motorsyklene som gjelder i år.
03:29
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.