Nordmenn må belage seg på at en allerede historisk dyr dollar kommer til å bli enda dyrere fremover, mener valutastrategene i Handelsbanken og Deutsche Bank.

Bakgrunnen er at rentene går hver sin vei på hver sin side av Atlanteren.

- I en situasjon hvor styringsrenten går til null i Norge og i en situasjon hvor dollarrenten er på vei opp er det retningen som gjør seg gjeldende, sier valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Dyreste på minst 35 år

Fredag kostet en dollar 8,80 kroner. Allerede mot slutten av året tror Knudsen at man må ut med over ti kroner for en dollar. Ved nyttårstider neste år anslår meglerhuset at en dollar koster 10,56 kroner (se tabell).

Det vil i så fall være det dyreste nivået på minst 35 år. Norges Banks statistikk over daglige valutakurser går tilbake til 1981 og viser at dollaren ikke har vært notert høyere enn 9,88 kroner i løpet av perioden.

Statistikk for månedlige gjennomsnitt tilbake til 1960 viser heller ikke høyere noteringer. Heller ikke årsgjennomsnitt tilbake til 1860 viser på noe tidspunkt at dollaren har kostet over ti kroner.

Handelsbankens dollarprognose

Kilde: Handelsbanken Capital Markets

Valutastrategene i Deutsche Bank har en enda mer aggressiv prognose for dollarens utvikling de neste årene. Meglerhuset har helt siden mars ifjor spådd at dollaren vil styrkes markert mot euro. Det betyr samtidig at dollaren vil bli betydelig dyrere målt i norske kroner, ifølge meglerhusets prognoser.

- Våre valutastrateger er veldig optimistiske på vegne av dollaren. De er veldig bullish. Det er et av våre helt sentrale syn, sa Deutsche Bank-direktør Roger Hirst på et kundeseminar i Oslo tidligere denne uken.

Deutsche Banks dollarprognose

Kilde: Deutsche Bank

Mens rentene allerede har begynt å stige i USA, er det ventet ytterligere kutt fra allerede rekordlave rentenivåer i Europa.

- Det er et tema vi kjenner igjen fra fjoråret. Selv om forventningen til at det kommer en snarlig renteøkning til i USA er blitt svekket bare i løpet av den siste uken, så har ikke dollaren gått så mye svakere på grunn av det, sier Knudsen i Handelsbanken.

Han minner om at det fremdeles er forventninger i markedet om at Den europeiske sentralbanken ECB på sin side kan komme med ytterligere lettelser.

- Dermed tror jeg markedet holder fast på den sterke dollarhistorien, enn så lenge, sier Knudsen.

Tror på gradvis sterkere krone

Også DNB Markets venter at høyere renter i USA vil føre til at dollaren styrkes fremover, men ikke like mye som Handelsbanken og Deutsche Bank.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil forsøke å unngå at dollaren styrkes for mye.

Samtidig tror han kronen på sin side vil styrkes etter hvert som oljeprisen begynner å stige igjen.

- Vi tror oljeprisen er nær bunnen, og venter at oljeprisen skal stige gjennom året, til 65 dollar fatet iandre halvår. Det skal bidra til en sterkere krone. Våre beregninger tyder på at en permanent oljeprisoppgang av denne størrelsesordenen vil styrke kronen med omlag fem prosent, skriver Østnor i meglerhusets prognoserapport for 2016 som ble lagt frem tidligere denne uken.

DNB Markets' dollarprognose

Kilde: DNB Markets

Les også:

Spår ragnarok i amerikanske aksjer  

Derfor kan 10-13 dollar være en riktigere oljepris

Supersyklusen er over: - Alle markeder fremstår som dyre

Se DNtv:

- De gode tidene er over for Norge. De er borte.
Men dette mener hedgefondforvalter Hugh Henry kommer til å redde oss.
01:01
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.