- Vi legger et turbulent år i valutamarkedet bak oss. Pengepolitikk har som ventet vært en viktig driver, men bevegelsene har vært betydelig større enn vi trodde ved inngangen til året, innleder valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i morgenrapporten fra meglerhuset der han ser tilbake på valutaåret 2015.
Han viser til at flere ting bidro til usikkerhet i valutamarkedet ved inngangen til året.
En viktig driver var forventningene om ulik pengepolitikk rundt om i verden. I USA var det utsikter til renteoppgang, som styrket dollaren betydelig. I Europa tynget forventningene til ECBs kvantitative lettelser euroen.
- Den virkelige store overraskelsen var det imidlertid råvaremarkedet som hadde stått for; etter en lengre periode i stabilt sideleie, var oljeprisen halvert, skriver Østnor.
- Tidvis brutalt år
Utsiktene for råvareøkonomiene ble dermed kraftig forverret, påpeker han. Med det fikk flere av råvarevalutaene en smell. Der i blant den norske kronen, som ble svekket med ti prosent i løpet av høsten ifjor og nådde de svakeste nivåene siden finanskrisen.
- Det har vært et ruglete, ja tidvis brutalt, år, understreker Østnor.
Valutastrategen trekker frem flere overraskende hendelser i året som har gått. Blant annet viser han til da den sveitsiske sentralbanken ga opp å forsvare gulvet mot euroen i januar.
- Bevegelsene som fulgte, var av en art som knapt nok skal kunne skje, skriver Østnor.
Ikke pessimistiske nok
Ved inngangen til 2015 var DNB Markets blant de mest pessimistiske analytikerne. Meglerhuset anslo en gjennomsnittlig oljepris på 65 dollar fatet i år.
- Vi var imidlertid ikke pessimistiske nok, skriver Østnor.
DNB Markets ventet at oljeprisen ville ta seg opp gjennom året, og dermed at kronen skulle styrkes gradvis.
- Det holdt stikk i fem måneder. Siden har oljeprisen fortsatt å falle, og vi har sett en krone som er på eller nær historisk svake nivåer mot en rekke valutaer.
Tror på gradvis kronestyrkning
I 2016 mener Østnor pengepolitikken vil være den viktigste driveren for hovedvalutaene. Blant annet tror DNB Markets at Fed vil heve renten ytterligere ti ganger i løpet av de neste to årene, til 3,0 prosent.
- Det er en raskere renteoppgang enn markedet venter, og bør danne grunnlag for ytterligere styrking av dollaren, skriver Østnor.
- Les også: Nå snur dollarkursen
Meglerhuset mener kraftige investeringskutt i oljenæringen bør bidra til at tilbudsoverskuddet i oljemarkedet avtar neste år. Dette vil igjen legge grunnlag for en gradvis oppgang i oljeprisen igjen, mener analytikerne.
- Det bør bidra til å støtte opp under en norsk krone som vi mener er svakere enn hva de fundamentale forholdene i norsk økonomi skulle tilsi, skriver Østnor.
Han understreker at styrkningen vil skje gradvis, og venter først om et år at euroen koster under ni kroner.
Ingen trygg plassering
Etter at Norges Bank valgte å holde renten uendret i desember, men la frem en rentebane som åpner for to mulige kutt i 2016, mente valutaanalytikerne at også neste år vil bli turbulent for kronen.
- Jeg tror vi går inn i 2016 på samme måte som vi har avsluttet 2015. Kronen som sådan har ikke blitt noe tryggere plassering, selv om beslutningen i dag var å holde renten i ro, sa valutastrateg Nils Kristian Knudsen til DN.
Knudsen viste til at det er så mye usikkerhet knyttet til utsiktene og utviklingen i norsk økonomi.
- Når vi legger oljeprisen oppå all den usikkerheten, gjør det at vi legger til grunn at kronen vil holde seg svak også i 2016, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.