Mens de norske markedene er stengt i forbindelse med helligdagen, går handelen som normalt i flere internasjonale markeder torsdag.
I valutamarkedet faller dollaren til sitt svakeste nivå på tre måneder torsdag formiddag.
Dollarindeksen, som måler den amerikanske valutaens utvikling mot seks av de andre store valutaene i verden, nådde sitt sterkeste nivå på 12 måneder i mars i år. Forventninger om solid vekst og snarlig renteoppgang i USA bidro til å sende dollaren kraftig opp mot blant annet euroen.
I dag noteres imidlertid indeksen på det laveste nivået siden begynnelsen av februar i år. Hovedårsaken er en kraftig opptur for euroen de siste dagene.
Motsatt vei
For mens de økonomiske nøkkeltallene i USA viser at det fremdeles er svakhetstegn med tanke på utviklingen, har tallene for Europa så smått begynt å bedre seg i det siste. Onsdag viste aktivitetstallene fra eurosonen at veksten i eurolandenes samlede brutto nasjonalprodukt var på 0,4 prosent i årets tre første måneder.
For gang på fem år var det vekst i samtlige av eursonens fire største økonomier - Tyskland, Frankrike, Italia og Spania - i løpet av kvartalet.
Bare i løpet av den siste måneden har dollaren svekket seg med rundt 6,5 prosent mot euroen.
Kraftig renteoppgang
I tillegg til utviklingen i økonomiske nøkkeldata, forklares svekkelsen blant annet også med den kraftige renteoppgangen i europeiske statsobligasjoner de siste ukene.
For mindre enn en måned siden var renten på tysk statsgjeld med ti års løpetid på rekordlave 0,05 prosent. Torsdag handles tiåringen til en rente på 0,72 prosent.
Renten på obligasjoner går motsatt vei av prisen. Prisfallet de siste ukene knyttes blant annet opp mot bedringen i de økonomiske nøkkelindikatorene.
Prisoppgangen som førte til de rekordlave rentene tidligere i år har vært drevet av Den europeiske sentralbankens (ECB) kvantitative lettelser der sentralbanken kjøper statsgjeld for 60 milliarder euro hver måned. Bedre økonomisk utvikling enn ventet fører dermed til spekulasjoner om at programmet for kjøp av statsgjeld kan bli avsluttet tidligere enn planlagt.
I USA er fortegnet motsatt: Flere bekreftelser på at den moderate utviklingen i årets tre første måneder har fortsatt inn i andre kvartal bidrar til å øke spekulasjonene om at den varslede renteoppgangen i USA kan bli utsatt.
Kroneløft
Den norske kronen har også vist styrke mot dollaren de siste ukene. Kronen handles torsdag til nær de sterkeste nivåene mot dollar så langt i år.
En dollar koster i skrivende stund 7,35 kroner. Tidligere på dagen ble den handlet helt ned mot 7,33 kroner.
Kronen har ikke holdt seg på like sterke nivåer mot dollaren siden slutten av desember ifjor. Riktignok har vi sett én enkelt dag der kronen i en kort periode har gått litt sterkere enn dette nivået, for så å falle tilbake igjen. Dette skjedde i forkant av Norges Banks rentemøte i forrige uke da kronen gikk til 7,30 for en dollar før den svekket seg igjen til over 7,40 kroner for en dollar.
Vi skal ikke lenger tilbake enn til 13. april i - altså bare litt over en måned siden - år for å finne forrige gang dollaren ble handlet til over åtte kroner. Siden den tid har kronen styrket seg med over ni prosent mot den amerikanske valutaen.
Les også:
- Det er en elendig investering. Plutselig har det ført til et salgsrush
- Markedet ser ut til å være i et nedsmeltningsmodus
Nå stiger fastrentene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.