Pundet handles tirsdag til det dyreste nivået mot norske kroner på elleve år. Vi må helt tilbake til juli 2004 for å finne forrige gang pundet lå stabilt på over 12,80 kroner.
I skrivende stund koster et pund 12,84 kroner etter å ha vært handlet så høyt som 12,88 kroner i løpet av formiddagen.
Bare i løpet av det siste året er den britiske valutaen blitt to kroner og tretti øre dyrere. Det tilsvarer en svekkelse på over 21 prosent for kronen mot pundet i løpet av perioden.
Mens kronen er svekket på bred basis på grunn av oljefallet, bidrar forventningene rundt torsdagens møte i den britiske sentralbanken Bank of England til å styrke den britiske valutaen.
Signaler
I tillegg til selve rentebeslutningen, slipper sentralbanken også referatet fra rentemøtet, samt inflasjonsrapporten med prognoser for den videre utviklingen i blant annet veksten og inflasjonen.
Både selve rentebeslutningen og inflasjonsrapporten vil kunne gi markedet signaler om hvorvidt renten vil bli satt opp i løpet av høsten.
Analytikerne Mikael Olai Milhøj og Morten Helt i Danske Bank Markets venter at to av de ni rådsmedlemmene i sentralbankens styre vil stemme for en renteøkning på torsdagens møte.
Venter heving i november
De siste årene har det vært enstemmig enighet i rådet om å holde renten uendret på 0,5 prosent. Referatene fra møtene i juni og juli viser imidlertid at flere medlemmer ville ha stemt for en renteøkning om det ikke hadde vært for den uavklarte gjeldskrisen i Hellas.
Pundet har så langt i år styrket seg med nær ti prosent mot euro. Danske Bank-analytikerne tror torsdagens rentemøte vil føre til at den britiske valutaen går ytterligere mot den felleseuropeiske valutaen.
- I valutamarkedet bør det bli et rally i det britiske pundet på en splittet stemmegivning, skriver analytikerne i en oppdatering fra Danske Bank Markets tirsdag.
De venter forøvrig at Bank of England vil sette opp renten i november i år.
Bred kronesvekkelse
- Et videre oljeprisfall, eller at oljeprisen blir liggende på dette nivået lenger enn futureprisingen i oljemarkedet tilsier, kan bidra til en ytterligere kronesvekkelse i tiden fremover, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten tirsdag.
Den norske kronen ble svekket på bred basis mandag. Ifølge seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets kan kronefallet tilknyttes oljeprisfallet.
- Les mer om oljeprisfallet: Oljeprisen kryper under 50 dollar fatet
- Oslo Børs utviklet seg dessuten svakere enn de europeiske børsene i går, skriver Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets tirsdag.
Tirsdag svekkes kronen ytterligere mot euro og dollar, i tillegg til pundet, etter at norske PMI-tall vitnet om en nedtur på alle fronter i norsk industri.
I skrivende stund må du ut med 9,05 kroner for en euro og 8,25 kroner for en dollar. På et døgn har euroen blitt seks øre dyrere, mens dollaren har blitt syv øre dyrere.
Økt usikkerhet
Økonomene tror imidlertid at oljeprisen skal bli høyere utover høsten, og dermed at kronen blir sterkere.
- Våre prognoser indikerer en vesentlig høyere oljepris utover høsten, men vi kan ikke utelukke ytterligere nedgang på kort sikt, skriver Magnussen i DNB Markets.
Dersom oljeprisen holder seg på dagens nivåer øker usikkerheten rundt kronekursens fremtid.
- At oljeprisen i går endte under 50 dollar per fat har bidratt til at usikkerheten rundt den fremtidige kronekursutviklingen har økt, skriver Hov i Handelsbanken, som peker på at et videre oljeprisfall vil svekke den norske kronen ytterligere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.