Euro går i retning av sitt største kursfall for ett enkelt kvartal mot dollar noensinne.

Bakgrunnen er at den europeiske sentralbanken (ESB) denne uken satte i gang sine kjøp av statsobligasjoner for å få opp inflasjonen i eurosonen, skriver Bloomberg News.

Hittil i år har euro falt 11,6 prosent, og overstiger dermed kursfallet på 10,6 prosent i finanskrisens tredje kvartal i 2008.

Dollar har i år steget mer enn alle andre hovedvalutaer, idet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har stanset sine kjøp av statsobligasjoner, og i stedet diskuterer en økning av styringsrenten.

- Ettersom euro faller som følge av en gyldig fundamental grunn, og har europeiske politikere fulle støtte, er det lett å se for seg ytterligere tunge fall, idet den kvantitative lettelsen i pengepolitikken fortsetter, sier Sean Callow, valutastrateg i Westpac Banking i Sydney, til nyhetstjenesten.

Les også: Der gikk dollaren i åtte kroner

Historisk divergens

Han fremholder at salgsbølgen drives av en historisk divergens i de pengepolitiske utgangspunktene til Fed og ESB.

- Dette er noe som ikke vil endre seg med det første, sier Callow.

«Nedadgående bevegelser i rentemarkedene er etter vårt syn i hovedsak drevet av investorenes forventninger, snarere enn av at ESB foretar aggressive kjøp. ESB virker meget innstilt på å skape så lite forstyrrelser som mulig», skriver Danske Bank Markets i sin morgenrapport.

Banken merker seg kommentaren fra ESB's Benoit Coure tirsdag kveld, om at «det er gode grunner til å vente at knapphet først og fremst vil materialisere seg i markedssegmenter med høy durasjon».

Denne kommentaren ventes å støtte en ytterligere utflating i rentekurven for europeiske statsobligasjoner.

Danske Bank uttrykker seg positivt om 10-årssegmentet i både svenske og norske statsobligasjoner, og anbefaler sine kunder å delta i den svenske stats auksjoner av obligasjoner juni-2022 og mai-2025 onsdag.

Nedsiderisiko

Norges Bank auksjonerer onsdag 6 milliarder kroner i statsobligasjoner med forfall i mars 2025.

Med bakgrunn i nylig underprestasjon, og fordi det ventes en duete holdning pluss rentekutt fra sentralbanken i neste uke, anbefaler Danske Bank Markets også denne utstedelsen.

Bankens analytikere ser for seg en eurokurs på 1,05 dollar i løpet av seks måneder, men understreker at risikoen er på nedsiden.

Danske Bank mener fortsatt at norsk styringsrente vil bli redusert med 25 basispunkter i neste uke. EUR/NOK handles nær bankens 1-månedsprognose på 8,65 fra 17. februar.

Nå befinner risikoen seg etter bankens syn på oppsiden i EUR/NOK, idet lavere renter vil kunne trekke kronen videre ned på kort sikt.

Kronen klatrer

Kronen er onsdag morgen styrket med nesten fire øre mot euro, til 8,6567, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs tirsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom om lag uendret, på 8,0948.

Euro er i morgentimene svekket til 1,0693 dollar, etter å ha sluttet på 1,0698 dollar i New York tirsdag kveld.

I løpet av natt til onsdag var euro nede i 1,0666 dollar, som er det laveste nivået siden april 2003.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet tirsdag kveld på 1,488 prosent, mot 1,563 prosent mandag kveld.

 

Les også: Dette var det viktigste Kristian Monsen Røkke (32) lærte på skolebenken

Asia i dag: Spår kommunistpartiets kollaps i Kina

Morsbinding på lånt tid  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.