- Kronen er historisk svak både mot euro og dollar, og etter vår vurdering undervurdert på dagens nivåer. Det indikerer at det finnes rom for ytterligere kronestyrkelse, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til Dagens Næringsliv.

Rentebunn

Hun påpeker at kronekursen fortsatt er høyt korrelert med oljeprisen og pengepolitikken.

Dette så man også etter forrige Opec-møte og etter Norges Banks signaler i september om at man sannsynligvis er ferdig med rentekuttene, ifølge sjefstrategen. Rentebunnen indikerer også at den økonomiske veksten har begynt innhentingen, mener hun.

- De faktorene tror vi vil fortsette å være positiv for kronen fremover, samtidig som den underliggende likviditeten kommer til å være positiv, sier Blomgren til Dagens Næringsliv.

Spå svakere euro

Euroen styrker seg noe mandag etter å ha falt tre dager på rad mot norske kroner. Årets bunnivå på 8,90 kroner ble satt tidligere denne måneden. (se graf.)

Euroen har svekket seg betydelig mot norske kroner. Fallet er på nær syv prosent hittil i år. Grafikk: DN Investor
Euroen har svekket seg betydelig mot norske kroner. Fallet er på nær syv prosent hittil i år. Grafikk: DN Investor

Markedet forventer at euroen vil svekke seg ytterligere mot norske kroner. Konsensus er en eurokurs på 8,98 kroner om tre måneder, fallende til 8,85 kroner på tolvmåneders sikt.

SEB tror på en sesongmessig noe svakere krone og at euroen står i 9,10 kroner ved årsslutt, fallende til 8,80 kroner på tolvmåneders sikt.

Spekulantene borte

Toppsjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ECB) sa torsdag at hverken nedtrapping eller forlengelse av bankens oppkjøpsprogram i obligasjoner ble drøftet på rentemøtet onsdag og torsdag. 

Bakgrunn: Draghi snakket euroen opp - og ned

Spørsmålet er hva ECB gjør på sitt desembermøte, selv om eventuelle justeringer i stimuliprorgrammet burde i stor grad være priset inn, påpeker Blomgren.

Et annet moment er hva som skjer med brexit og om man får eventuelle negative smitteeffekter av tøffe forhandlinger, som kan gi en politisk risikopremie. Dette er imidlertid ikke i SEBs hovedscenario, ifølge sjefstrategen.

- Vi tror at euroen vil fortsette å være svak, men ikke nødvendigvis enda svakere. Den spekulative delen har markedet ligger kort, og har solgt euroen allerede, sier Blomgren.

- Bør støtte

DNB Markets mener også kronen er svakere enn de fundamentale forholdene skulle tilsi. DNB venter en eurokurs på 8,90 kroner på tremåneders sikt, fallende til 8,70 på tolvmånederssikt.

Meglerhuset viser til at Norges Bank regionale nettverks telefonundersøkelse fredag indikerer at den generelle aktiviteten har vært i tråd med næringslivets forventninger fra forrige undersøkelse i august, og at vekstutsiktene er lite endret.

Samtidig vil en sterkere oljepris bidra til en sterkere kroner, mens likviditen også er bedre, mener DNB Markets.

"Høyere oljepriser bør gi støtte til kronen fremover", skriver DNB i en valutaoppdatering mandag.

- Vil overraske

Nær samtlige økonomer TDN Finans har vært i kontakt med venter at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 0,50 prosent når de legger frem sin rentebeskjed torsdag. I september uttalte så også at sentralbanken renten ville ligge på dagens nivå den nærmeste tiden.

DNB Markets venter begrenset med ny informasjon. Meglerhuset vil imidleritid se etter eventuelle kommentarer rundt den seneste tids kronestyrkelse, som har vært noe sterkere enn Norges Bank har sett for seg.

Delvis kan dette forklares med oljepris, økt rentedifferanse, samtidig som har pengemarkedspåslagene vært høyere, ifølge DNB.

"Rentemøtet i Norges Bank er en ikke-begivenhet, siden sentralbanken i september indikerte null sannsynlighet for renteendring allerede i oktober. Riktig nok har inflasjonen blitt lavere enn antatt, kronen sterkere, og påslagene i pengemarkedet høyere, men avvikene er ikke store, og samtidig har ledigheten avtatt ytterligere, mens boligprisveksten har tiltatt. Uten nye beregninger å lene seg på, ville det overraske stort om Norges Bank gjorde noe nå", heter det i morgenrapporten til DNB Markets.

- Riktig

Sjefanalytiker Gaute Marius Langeland i Nordea Markets mener kronestyrkelsen bidrar til at rentemøtet likevel vil kunne ha betydning for valutamarkedet.

- Det vi er usikre på er hvor smertegrensen går for Norges Bank når det kommer til kronestyrkingen, og om de er villige til å snakke om det, sier Langeland til TDN Finans.

Blomgren i SEB er ikke i tvil om at sentralbanksjef Øystein Olsen uansett kommer til å få spørsmål om kronen.

- Det er et lite spørsmålstegn rundt om det har gått litt for mye litt for fort. Samtidig så har man en historisk svak kronekurs som derigjennom kan hjelpe omstillingen som økonomien er inne i, og som nevnt er kronestyrkelsen delvis drevet av høyere oljepris. Det burde gjøre det litt mer akseptabelt for sentralbanken, sier Blomgren til DN.

- Det er en fundamental riktig kronestyrkelse vi har sett, og dermed venter vi ingen tydelig negative kronekommentarer på dette tidspunktet, sier hun.

Les også: - Har næringslivet egentlig omstilt seg, eller bare lent seg på en svak krone?

Truet eksport

En styrket norsk krone er en bekymring for eksportindustrien.

- For oss vil en kronekurs som holder seg over ni for én euro være en mulighet til å ekspandere. Men hvis den styrkes til under ni igjen så vil den ganske umiddelbart ha påvirkning på lønnsomheten og evnen til å investere, sa administrerende direktør Svein Terje Strandlie i Benteler Aluminium på Raufoss til DN i slutten av september.

Norske kroner styrker seg mot dollar og euro mandag, der en euro handles til 8,97 kroner, og dollar handles til 8,23 kroner.

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.

Les også: Nordea-styreleder bekrefter fusjonssamtaler

Bjarne Skeie kjøper seg opp i TTS

Følg markedet med DN Investor

Se DNtv:

Kjos: Fantastisk potensiale i langdistanse
Norwegian presenterte sitt beste resultat noensinne under resultatfremleggelsen for tredjekvartal 2016 torsdag. Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier det er et fantastisk potensiale for videre vekst på langdistanse.
02:15
Publisert:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.